Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Románia legjelentősebb folyóinak mindegyikében kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét

Románia legjelentősebb folyóinak mindegyikében kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét Románia

Románia 21 folyóvizének elemzésekor valamennyiben kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét – közölte egy online konferencián Andrei Coşuleanu, az Act for Tommorow civil szervezet alapítója és vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

Coşuleanu arról számolt be, hogy a víz nemzetközi napja alkalmából a brit nagykövetséggel és más partnerekkel karöltve elkészítették az első elemzést a mikroplasztik jelenlétéről a romániai vizekben. Három és fél hónapba telt, amíg megvizsgálták a Romániát átszelő legjelentősebb folyóvizeket. Ezekből 21 mintát gyűjtöttek össze, és mindegyikben találtak mikro-, illetve nanoműanyagokat.

A kutatók következtetései szerint Romániának további minőségi ellenőrzéseket kell végeznie a nagy folyók vizéről, meg kell állapítania a műanyagszennyezés fő forrásait, és intézkedéseket kell hoznia a mikroplasztikus vízszennyezés megelőzése és leküzdése érdekében. Ehhez az erre szakosodott kutatóintézetek felszereltségét és kapacitását is növelni kell.

A kutatás készítői regionális szintű intézményközi összefogást javasolnak a jelenség leküzdésére, valamint azt, hogy Románia turisztikai területeit ingyenes ivóvízzel lássák el, hogy ne legyen szükség palackozott vízre. Ugyanakkor bizonyos műanyag csomagolások teljes betiltását is javasolják a kirándulóhelyeken, hogy azok ne kerüljenek a folyóvizekbe.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük