Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Románia is részt vesz egy aszteroida eltérítésére tett nemzeközi kísérletben

Románia is részt vesz egy aszteroida eltérítésére tett nemzeközi kísérletben Románia

A Román Űrügynökség (ROSA) tájékoztatja a lakosságot és a média képviselőit, hogy szeptember 26-án élőben közvetítik, és nyomon lehet követni egy aszteroida eltérítését egy nemzetközi űrmisszió során, amelyben Románia is részt vesz.

“Szeptember 26-án az emberiség eltérít egy aszteroidát. Egy űrszonda összeütközik egy aszteroidával egy ellenőrzött ütközés során. Ez az első nemzetközi kísérlet egy aszteroida pályájának eltérítésére, és ezzel tesztelik az emberiségnek az aszteroidákkal szembeni védekezési kapacitását. Az akció része a nemzetközi AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment, azaz Aszteroida Becsapódási és Eltérítési Felmérés) bolygóvédelmi missziónak” – olvasható az űrügynökség csütörtöki közleményében.

Az akció két részből áll: az amerikai DART (Double Asteroid Redirection Test, azaz Dupla Aszteroida Eltérítés Teszt) aszteroida-eltérítő űrszonda 2022. szeptember 26-án ellenőrzött, a Földre veszélytelen körülmények között becsapódik az aszteroidába, majd ezt követően az Európai Űrügynökség (ESA) HÉRA missziója megfigyeli, hogy az eltérítés sikeres volt-e, és rögzíti ugyanakkor az égitest felszínén bekövetkező változásokat.

Románia is részt vesz az űrmisszió európai részében.

“Romániában gyártott alkatrészek lesznek a Héra űrszonda “szemei”, amelyek nélkül nem tudna megfelelően irányt tartani és manőverezni. Alapvetően minden, amit a misszió műholdja látni fog, illetve az adatok értelmezésének módja, hogy a célhoz vezesse a műholdat, a román technológiától függ, amelyen a GMV Románia szakemberei jelenleg is dolgoznak” – mutat rá a ROSA.

Ezen kívül egy Romániában tervezett műszer fogja mérni az aszteroida kitérését. Arra is egy romániai, az Országos Optoelektronikai Kutató és Fejlesztő Intézetben (INOE 2000) tervezett műszer ad majd választ, hogy a bolygóvédelmi küldetés sikeres volt-e – teszi hozzá az űrügynökség.

A ROSA szerint a becsapódást élőben, online fogják közvetíteni. Részletesebb információkat a https://www.rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/stiri/6774-26-septembrie-omenirea-deviaza-un-asteroid-rolul-romaniei-in-prima-misiune-de-aparare-planetara internetes címen lehet találni.

(forrás: Agerpres, fotó: Agenția Spațiala Română/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.