Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rohamosan emelkedik a menedékkérők száma Romániában

Rohamosan emelkedik a menedékkérők száma Romániában Románia

Romániában augusztus közepéig csaknem annyi menedékkérelmet nyújtottak be az országba többnyire illegálisan, Szerbia felől érkezett migránsok, mint tavaly egész évben, ebben az ütemben pedig év végéig számuk a tízezret is meghaladhatja – tudta meg a bevándorlási hivataltól IGI) a Cursdeguvernare című internetes lap, amely annak járt utána, hogyan készülnek a román hatóságok és civil szervezetek a várható afgán menekülthullámra.

Hirdetés
Hirdetés

A Hotnews.ro portál által csütörtökön szemlézett ankét szerint a migrációs számok már tavaly megugrottak azt követően, hogy Donald Trump akkori elnök bejelentette az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból. Ermina Mihai rendőrfelügyelő, az IGI szóvivője szerint a hatóságnak korábban évi 2500-3000 – főleg szíriai és iraki bevándorlók által benyújtott – menedékkérelmet kellett elbírálnia, tavaly azonban ezek száma 6138-ra ugrott, ami meghaladja a 2015-ös migrációs válság idején beadott kérelmek számát, a kérelmezők csaknem fele pedig afgán volt.

A szóvivő elmondta, hogy októbertől kezdődően a Romániába illegálisan érkező migránsok száma minden hónapban meghaladta az ezret, és szinte valamennyi határsértő Szerbiából érkezett.

Idén augusztus 15-ig 5900 menedékkérelmet terjesztettek be az IGI-hez, ezek közül 2790-et afgán állampolgárok. A trend tehát az, hogy a tavalyi rekord idén ismét megduplázódhat, év végéig pedig a menedékkérelmek száma átlépheti a tízezres küszöböt Romániában – írta a Cursdeguvernare.

A menedékkérők többsége tranzitországnak tekinti Romániát, nyolcvan százalékuk ismételten megpróbál továbbjutni Nyugat-Európába. Az ország nyugati részén, a szerb-magyar-román hármas határ közelében található temesvári befogadóközpont ezért túlzsúfolt, míg a keleti határ közelében lévő galaci központban mindig vannak szabad helyek. A bevándorlók Temesváron gyülekeznek, hogy ott kapcsolatba léphessenek az embercsempészekkel, akiktől Nyugatra juttatásukat remélik.

Flavius Ilioni-Loga, a kilenc éve bevándorlókkal foglalkozó temesvári GIS-LOGS civil szervezet ügyvezetője szerint a Romániába érkező afgán bevándorlók többnyire 16-23 év közötti, alacsony képzettségű férfiak, akik a szíriai vagy iraki migránsokkal ellentétben nem beszélnek angolul, és nagyon nehéz értekezni velük. „Egy nagy afgán menekülthullám komoly kihívás elé állítja egész Európát” – vélekedett a civil aktivista.

Románia tavaly 2480 menedékkérelmet bírált el, 251 kérelmező kapott menekültstátust, 416 pedig oltalmazotti védelmet – írta a Cursdeguvernare című lap.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük