Felhívás!

Popescu: az energiadrágulások kompenzálásának új szabályai visszamenőleg nem alkalmazhatók

Popescu: az energiadrágulások kompenzálásának új szabályai visszamenőleg nem alkalmazhatók Románia

Az energiadrágulások kompenzálásának új szabályai február elsejétől hatályosak, visszamenőleg nem alkalmazhatók – jelentette ki kedden az energiaügyi miniszter.

Virgil Popescu egy bukaresti konferencián elmondta, hogy a kormány a kedd délutáni ülésén fogadja el az energiafogyasztók támogatásáról szóló új sürgősségi rendeletet.

A miniszter cáfolta azokat a sajtóinformációkat, miszerint energiadrágulások kompenzálásának új szabályait a kormánynak szándékában áll 2021. november elsejéig visszamenőleg alkalmazni. Hangsúlyozta, hogy egyetlen törvény sem lehet visszamenőleges hatályú. Hozzátette: a koalíció a későbbiekben dönt arról, hogy milyen formában támogatja április elseje után az energiafogyasztókat.

Virgil Popescu közlése szerint a drágulások kompenzálásáról szóló új jogszabály alkalmazása 3 milliárd lejes terhet ró a költségvetésre, és ez a pénz a rendelkezésre áll.

Arra a kérdésre, hogy miért nem fizette ki időben az állam a szolgáltatóknak az őket megillető összegeket, a tárcavezető azt válaszolta: a pénzt akkor fogják időben megkapni ezek a vállalatok, amikor szabályosan fogják kiállítani az energiaszámlákat.

Virgil Popescu ehhez kapcsolódóan elmondta azt is: a gazdasági minisztérium azt javasolta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság 20.000 lejtől 200.000 lejig terjedő bírsággal sújthassa a jogszerűtlen számlákat kiállító szolgáltatókat. Jelenleg a maximális bírság 50.000 lej. 

Cîţu: értelmetlen lenne szabályozni az energiapiacot áprilistól

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint értelmetlen lenne áprilistól ismét szabályozni az energiapiacot.

Florin Cîţu kedden a parlamentben a sajtónek elmondta: szerinte az energiapiac áprilistól esedékes újbóli szabályozására vonatkozó javaslat kezdeményezői “nem gondolták jól át” ezt a megoldást, hiszen a nyári hónapokban csökken az energiafogyasztás, értelmetlen lenne bevezetni az intézkedést. “Ha valóban tenni akarunk valamit, inkább gondoljunk a jövő télre” – jelentette ki. Hozzátette, eredetileg a liberálisok kezdeményezték az energiapiac újbóli szabályozását, de csak a téli hónapok idejére. Mivel azonban az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elutasította az ötletet, letettek a kezdeményezésről, és más intézkedéseket javasoltak az energiaszámlák csökkentésére.

“Nem verseny ez, hogy ki tesz többet a románokért. A cél az, hogy a legjobb megoldásokat találjuk meg a koalícióban” – hangoztatta a politikus.

Hozzátette, támogatja azt a javaslatot, hogy az új intézkedéseket visszamenőleg is alkalmazzák, ha ezt az igazságügyi minisztérium is kivitelezhetőnek tartja.

Elmondta továbbá, hogy 200 ezer lejre nő a büntetési tétel felső határa azon cégek esetében, amelyek nem számolják újra a hibás számlákat vagy nem alkalmazzák a törvényi előírásokat. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.