Felhívás!

Ponta: a Pro Románia nem szavazza meg a PNL-kormány beiktatását

Ponta: a Pro Románia nem szavazza meg a PNL-kormány beiktatását Románia

A Pro Románia nem fogja megszavazni a PNL-kormány beiktatását, jelentette be Victor Ponta pártelnök szerdán.

“Nem volt senki számára meglepetés, hogy mi, a Pro Románia párt, nem fogjuk megszavazni a PNL-kormány beiktatását. Nem hiszem, hogy ez meglepetés lett volna Orban úr számára, tekintve, hogy egy új párt vagyunk és fejlődünk. Mi vagyunk az egyedüli párt, amely jelen pillanatban a balközép érzületű emberek érdekeit védi” – jelentette ki Ponta a Ludovic Orban kijelölt miniszterelnökkel való találkozója után.

Hozzátette, a Szociáldemokrata Párt (PSD) sajnálatos módon letért erről az útról, és a Pro Románia párt csak akkor fog támogatni egy kormányt, ha meg lesz győződve afelől, hogy a balközép táborba tartozó választók érdekei is biztosítottak és képviselve vannak.

Emlékeztetett, négy évig volt kormányfő és komoly többség támogatását élvezte, de így is “nehéz dolga volt”.

‘Többség nélkül, és négy olyan pártra – ALDE, PMP, RMDSZ, USR – támaszkodva, amelyek még abban sem tudnak megegyezni, hogy mit akarnak bejelenteni, nagyon nehéz lesz kormányozni, de remélem, sikerül neki. Mi egyetlen dologban értettünk egyet: a Pro Románia előre hozott választások kiírását támogatja a helyhatósági választásokkal egyidőben, vagy azok környékén” – szögezte le Ponta.

Szerinte nem kellene az egész jövő évet választásokkal tölteni, tekintve, hogy 2020 egyébként is válságos év lesz.

“A negyedik mandátumomnál tartok, és csak azoknak a kormányoknak szavaztam bizalmat, amelyekről hittem, hogy sikeresek lesznek. Példának okáért volt PSD-s kollégáimmal ellentétben én nem szavaztam meg a Cioloş-kormányt, és ezt soha nem bántam meg. Nem fogjuk megszavazni ezt a PNL-kormányt sem, és valószínűleg most is igazunk lesz” – mondta még Ponta.

Hozzáfűzte, a párt vezetőségében eldöntik majd, hogy az alakulat törvényhozói jelen lesznek-e a plenáris ülésen, amelyen az új kormány bizalmi voksot kér.

Nyomatékosította, a Pro Románia párt tagjai azért szavazták meg a bizalmatlansági indítványt, mert a Dăncilă-kormány egy tehetetlen, hozzá nem értő kormány volt, amely nem volt képes megoldani az ország problémáit, de senki nem kötelezheti őket, hogy az Orban-kormánynak, amelyet szintén nem tartanak jónak, bizalmat szavazzanak.

Orban fel volt készülve arra, hogy a Pro Románia nem támogatja majd

A kormányalakításra felkért Ludovic Orban úgy nyilatkozott, nem érte felkészületlenül, hogy a Pro Románia nem akarja támogatni az új kormányt, de nehezen érti meg ennek a pártnak a hozzáállását, ugyanis a bizalmatlansági indítványt megszavazta.

“Nem voltak nagy elvárásaim. Másrészt viszont nehezemre esik megérteni ezt az attitűdöt. Egyrészt megszavazol egy bizalmatlansági indítványt, melynek célja a Dăncilă-kormány leváltása, másrészt nem veszel részt a Dăncilă-kabinet helyébe kerülő kormány beiktatásán. Ez egy ellentmondás” – jelentette ki Orban, aki szerint a Pro Románia támogatása nélkül is jó esélyei vannak az új kormánynak a beiktatásra.

“Folytatjuk a tárgyalásokat a független törvényhozókkal. (…) A Szociáldemokrata Párt egyes törvényhozóival is egyéni tárgyalásokat folytatunk. Nyilván a PSD-vel nincs intézményes szintű alku, mert nincs mit beszélnünk a PSD-vel, a célunk éppen ennek a mérgező kormánynak a maradéktalan eltávolítása” – mondta még a Nemzeti Liberális Párt elnöke, miután távozott a Victor Pontával, a Pro Románia elnökével folytatott megbeszélésről.

Barna: nem meglepő, hogy Ponta hatalmon akarja tartani a Dăncilă-kormányt

Dan Barna államfőjelölt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azt mondta, nem meglepő számára, hogy a Pro Románia nem fog bizalmat szavazni az Orban-kormánynak, de bízik benne, hogy a kormányalakításra felkért PNL-elnök össze tudja majd gyűjteni a beiktatáshoz szükséges többséget.

“Ponta úr éppen azt nyilatkozta, hogy hatalmon akarja tartani a Dăncilă-kormányt, ez senki számára nem jelent meglepetést. Nem hinném, hogy valaki akár egy percig is azt képzelte, hogy Ponta úr mást akar, mint Viorica Dăncilát tartani Románia vezérlő gombjainál és a közpénzek eltulajdonításánál, aminek már három és fél éve tanúi vagyunk” – mondta Dan Barna szerdán egy aradi sajtókonferencián.

“Az USR következetes abban az álláspontjában, hogy előre hozott választásokat akar, és abban a véleményében is, hogy a Dăncilă-kormány távozása prioritást jelent. (…) Bízom benne és remélem, hogy a következő napokban a kijelölt miniszterelnöknek sikerül kialakítani a kormány beiktatásához szükséges többséget” – mondta Barna.

Az államfőjelölt szerint a választások tétje egy olyan második forduló, amelyben már nem szerepel a Szociáldemokrata Párt, mert Romániának ‘gyógyulásra’ van szüksége.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.