Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Politikai csörte a PSD és a PNL között a nyugdíjemelés kapcsán

Politikai csörte a PSD és a PNL között a nyugdíjemelés kapcsán Románia

Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője szerdán azt írta a Facebookra, hogy a PNL-kormányzás idején emelték a nyugdíjakat, és jövő év elején ismét emelni fogják.

Stroe ezzel arra reagált, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) Facebook-oldalán megjelent egy videoklip, amely szerint “a jobboldal számára nem volt prioritás a nyugdíjemelés”. A videoklipben Marcel Ciolacu, a PSD elnöke azt mondja, nem hiszi, hogy megemelték volna a nyugdíjakat, ha a PSD nem került volna kormányra.

Ciolacu kijelentései, amelyeket videoklipbe vágtak össze, a PSD Ialomiţa megyei szervezetének tisztújító gyűlésén hangzottak el. “Amikor Cîţu úr volt a miniszterelnök, az államelnök úr azt mondta, hogy nincs pénz nyugdíjemelésre, pedig akkor még nem volt sem energiaválság, sem háború Románia határánál. Természetes, hogy az államfő azt mondja a nyilvánosság előtt, hogy nem szabad a nyugdíjasoknak cipelni az infláció és a válság terhét: ez igaz, mi ezt mondtuk két évvel ezelőtt is, egy évvel ezelőtt is. De ki kell mondanunk az igazat: miért kerülünk bizonyos helyzetekbe, amikor a külső adósságunk majdnem 50%-os, miért mi vettük fel a legtöbb hitelt, miért fizetünk egymilliárd eurót oltóanyagért, amikor nincs szükségünk ennyi oltóanyagra, ami messze meghaladja Románia lakosságának számát? Úgy gondolom, hogy felelős politikusoknak kell lennünk, és el kell mondanunk a teljes igazságot” – mondta Ciolacu.

A videoklipben feltüntetik a PSD által kezdeményezett nyugdíjemeléseket, és megjelenik Klaus Iohannis államfő, valamint a két volt liberális párti kormányfő, Ludovic Orban és Florin Cîţu portréja is, ezzel a felirattal: “A jobboldal számára a nyugdíjemelés nem volt prioritás”.

A PSD klipjére reagálva Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője azt írta: a PNL-kormány 2020. szeptember 1-jén 14%-kal (1265 lejről 1442 lejre) emelte a nyugdíjpontot, 2022. január 1-jén pedig 10%-kal (1442 lejről 1586 lejre). “Ugyanakkor a Nicolae Ciucă liberális párti miniszterelnök vezette kormány az áremelkedés által érintett nyugdíjasok megsegítésére januárban pénzügyi támogatást nyújtott azoknak, akiknek 1600 lejes vagy annál kisebb nyugdíjuk van. Júliusban pedig a 2000 lejnél kisebb vagy azzal egyenlő jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok további 700 lej támogatást kaptak.(…) A PNL megemelte a nyugdíjakat, amikor kormányon volt, és jövő év elejétől ismét megemeli” – olvasható Stroe Facebook-bejegyzésében.

A liberális párti politikus hozzáteszi, pártja megoldásokat keres, hogy a nyugdíjemelés lépést tudjon tartani az inflációval, ugyanakkor nem téveszthető szem elől a fenntarthatóság kritériuma sem.

Stroe emlékeztet ugyanakkor, hogy mind Klaus Iohannis elnök, mind Nicolae Ciucă kormányfő nyomatékosan kijelentette: a romániai nyugdíjasok nem nem cipelhetik az infláció terhét.

forrás: Agerpres

fotó: Gecse Noémi

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük