Felhívás!

Péntektől előjegyzés nélkül is igényelhető az oltás

Péntektől előjegyzés nélkül is igényelhető az oltás Románia

Péntektől előjegyzés nélkül is megkaphatják az igénylők a koronavírus elleni vakcinát, az ország bármely oltóközpontjában – jelentette ki kedden az oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă rámutatott, május 7-étől, péntektől a 60 éven felüliek 8 órától 20 óráig jelentkezhetnek az oltásra, előzetes regisztráció nélkül is, azokat a 60 éven aluliakat pedig, akiknek nincs előjegyzésük, 14 órától 20 óráig fogadják.

A katonaorvos leszögezte, az előjegyzéssel rendelkezők elsőbbséget élveznek, a szabad helyekre pedig sorszámot adnak.

“Ha egy központban 100 személyt tudnak immunizálni egy nap, és 50 személynek van előjegyzése, további 50 személy sorszámot kap. Ha ezen felül is lennének jelentkezők, ők felkerülhetnek egy pótlistára, és mehetnek majd másnap vagy harmadnap” – magyarázta a szakember.

Valeriu Gheorghiţă szerint ennek a módszernek a bevezetése maga után vonhatja a kárba veszett dózisok számának növekedését.

A nyáron elkezdődhet a 12-15 év közöttiek oltása

Egyértelműen kilátás van arra, hogy a nyáron elkezdődjön a 12 és 15 év közötti gyerekek koronavírus elleni immunizálása a Pfizer-BioNTech oltóanyagával – közölte Valeriu Gheorghiţă.

Az oltási kampány koordinátora emlékeztetett, a Pfizer-BioNTech már benyújtotta a dokumentációt az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), kérve, hogy engedélyezzék az oltóanyag használatát a 12-15 év közötti korosztály esetében is. A szakember szerint az amerikai gyógyszerügynökség (FDA) már a napokban, az EMA pedig várhatóan júniusban megadja az erre vonatkozó engedélyt.

“Így egyértelműen kilátás van arra, hogy a nyáron elkezdődjön a 12-15 év közöttiek oltása” – fogalmazott, hangsúlyozva, azokat a gyerekeket oltják majd be, akiknek a szülei hozzájárulásukat adják ehhez.

Hozzátette, a jelenlegi immunizálási infrastruktúrát fogják felhasználni az ő esetükben is, és nem fog módosulni sem a dózis mennyisége, sem az első és a második adag közötti időszak hossza. Az egyetlen kitétel esetükben az lesz, hogy a szülő vagy a törvényes gyám kíséretében kell jelentkezniük az oltásra – magyarázta a katonaorvos.

A háziorvosok is elkezdték a lakosság oltását

Ez idáig több mint 3000 háziorvos vállalta, hogy részt vesz a lakosság koronavírus elleni immunizálásában – tájékoztatott Valeriu Gheorghiţă.

Kedden tartott sajtótájékoztatóján Gheorghiţă rámutatott, a háziorvosi rendelőkben való immunizálás módszertanát idejében kidolgozták, így kedden kezdetét vehette az oltási kampány eme szakasza. A háziorvosok a Johnson & Johnson által előállított vakcinával oltanak. Jelenleg közel 18.000 dózis oltóanyag áll a rendelkezésükre az ország 20 megyéjében.

Az oltáskampány koordinátora kifejtette ugyanakkor, hogy a háziorvosoknak minél nagyobb számban kellene csatlakozniuk a kampányhoz.

Nehéz megjósolni a végét

A járvány kellős közepén nehéz megjósolni, hogy melyik az a biztonsági szint, amelyet elérve bizonyossággal kijelenthető, hogy már nem romolhat a járványhelyzet – nyilatkozta az oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă a miniszterelnök által korábban kilátásba helyezett lazító intézkedésekre vonatkozó újságírói kérdésre reagálva beszélt erről. Mint mondta, minden lazító intézkedés esetében alapvető fontosságú legalább két héten át megfigyelni ennek hatásait, amelyeket járványügyi szempontból a megbetegedések számának alakulása tükröz a legjobban.

“A járvány kellős közepén nehéz megjósolni, hogy melyik az a biztonsági szint, amelyet elérve bizonyossággal kijelenthető, hogy már nem romolhat a helyzet. Ezért is nagyon fontos, hogy minél többen vegyék fel az oltást, mert egy beoltott személy kevésbé fogékony a fertőzésre” – magyarázta. Hozzátette, amikor kizárólag korlátozásokkal kell féken tartani a járványt, a fertőzésre fogékony személyek száma állandó marad, és mivel a korlátozások lazításával ezek a személyek ismét kapcsolatba kerülnek egymással, elkerülhetetlenül ismét növekedésnek indul a megbetegedések száma. Ha viszont a korlátozásokkal párhuzamosan felgyorsul az oltási kampány, jelentősen csökken annak a kockázata, hogy a lazítások bevezetésével romoljon a járványhelyzet, ami aztán a korlátozások újbóli bevezetését indokolná.

Kérdésre válaszolva azt is kijelentette a katonaorvos, hogy nem kell feltétlenül a 10 millió beoltotthoz kötni a lazítások elrendelését. Ha “járványügyi szempontból jól alakulnak a dolgok”, és tartósan csökken az új megbetegedések, valamint az elhalálozások száma, e célszám elérése nélkül is jöhetnek a lazítások – mondta.

14.278 esetben jegyeztek mellékhatást az oltások nyomán

Az oltáskampány kezdetétől május 3-áig összesen 14.278 esetben jegyeztek mellékhatást Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltásának beadását követően – tájékoztatott Valeriu Gheorghiţă.

Az oltáskampány koordinátora szerint ez azt jelenti, hogy 1000 beadott dózisra 2,6 mellékhatás jut.

Az április 26-a és május 2-a közötti héten összesen 561 mellékhatást regisztráltak, ezeknek 83%-át az országos gyógyszerügynökség honlapján jelentették. A melléhatásokat jelentő személyek medián életkora 36 év, 63%-uk nő. Ami a mellékhatások súlyosságát illeti, az 561-ből csupán egyet azonosítottak súlyosként, számolt be a sajtótájékoztatón Gheorghiţă.

Emlékeztetett, hogy az oltási kampány kezdete óta május 3-áig 3.378.699 személyt oltottak be, közülük 1.349.089-en az első adagot, 2.029.610-en pedig a második dózist is megkapták.

Valeriu Gheorghiţă hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Romániában nem regisztráltak orvosilag dokumentált agyi vénás sinus trombózist a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével történt immunizálás mellékhatásaként.

105 magáncég kezdte el alkalmazottai tömeges oltását

Országos viszonylatban eddig 105 magánvállalat, közöttük 31 vendéglátó-ipari egység kezdte el alkalmazottainak tömeges immunizálását koronavírus ellen – tájékoztatott kedden Andrei Baciu egészségügyi államtitkár, az oltáskampányt koordináló bizottság alelnöke.

Elmondta, a cégeknél mobil csapatok biztosítják az immunizálást, eddig összesen 47 ilyen csapat szállt ki a vállalatok kérésére, és 5011 alkalmazottat sikerült ez idáig beoltani így, a legtöbbet – 1888-at – Bukarestben. Bihar megyében 885, Dolj megyében 504 és Brassó megyében is 500 alkalmazottat oltottak be már.

Baciu szerint vannak olyan megyék, ahonnan még nem jelentkeztek cégek, a legnagyobb számú kérést (15-öt) Fehér és Hunyad megyében regisztrálták, majd Bihar és Dolj megye következik 14-14 céggel.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. május 5., 8:15
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Kovászna megye első dózisos átoltottsága 11,8 %. Majdnem az utolsók vagyunk az országban. (Bukarest 31,2%, Kolozs 28%, Maros 17,7%). Van mit behozni. Ehhez mit szól Ágoston úr ? (Nálunk még a PSD-re vagy az AUR-ra sem lehet fogni az oltásellenességet).