Felhívás!

Országszerte tüntettek az autópályákért

Országszerte tüntettek az autópályákért Románia

Országszerte sok ezren csatlakoztak Romániában ahhoz a megmozduláshoz pénteken, amelyet az autópályák hiánya miatt kezdeményezett két hete egy moldvai vállalkozó.

A vagyonát gyorsétkezdékkel megalapozó, Ștefan Mandachi saját költségén építtette meg az első, mindössze egy méter hosszú autópálya-szakaszt a kelet-romániai Suceava megyében, tiltakozásul amiatt, hogy Moldva maradt az ország egyetlen olyan történelmi régiója, ahol eddig egy méter sztráda sem épült.

Az erről készült látványos reklámfilmben, amelyet a video-megosztókon és a hírtelevíziók adásaiban milliók láttak, Mandachi maga buzdított mindenkit, akit zavar Románia elmaradottsága a gyorsforgalmi utak terén, hogy március 15-én, 15 órakor tevékenysége 15 perces megszakításával fejezze ki nemtetszését.

A “Románia autópályákat akar” felhíváshoz a – szexuális zaklatások ellen alakult nemzetközi MeToo mozgalom mintájára – a #SiEu (én is) jelszó meghonosításával a legkülönfélébb emberek és szervezetek csatlakoztak.

A fuvarozókon, turisztikai és építőipari egyesületeken, a Román Kereskedelmi Kamrán kívül önkormányzatok, szakszervezetek, bankok, diákszervezetek, kórházak is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Bukarest központjában az egyetemisták összefogózkodva “ember-sztrádát” alkottak, az egyik fővárosi masszázsszalon is bejelentette, hogy az országos megmozdulás idején negyedórával meghosszabbítja az éppen soron lévő vendégek kényeztetését.

Péntek délben a szociálliberális kormányt rendszeresen bíráló jobboldali Klaus Johannis államfő is sajtónyilatkozatban adta a tüntetők tudtára, hogy ő is mellettük áll.

Romania vrea autostrazi!

Inaugurarea primului si singurului metru de autostrada din Moldova.#Romaniavreaautostrazi #şîeu

Publicată de România vrea autostrăzi pe Vineri, 15 martie 2019

Délután három órakor országszerte több száz kisebb-nagyobb vállalkozás függesztette fel a munkát, számos külföldön dolgozó román jelezte szolidaritását, de még a bukaresti kormány pénzügyminisztere, Eugen Teodorovici is kiált a minisztérium elé, jelezvén, hogy támogatja a megmozdulást.

A kormány vezető ereje, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea számára nem tűnt ennyire szimpatikusnak a kezdeményezés: szerinte míg mások cirkuszt csinálnak, addig a kormány valódi sztrádákat épít. Szerinte “azok a ravaszkodók”, akik azzal hencegnek, hogy építettek egy méter autópályát, jobban tették volna, ha pénzt adományoznak a valódi infrastruktúra-fejlesztésre.

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu a tiltakozóknak adott igazat, szerinte az autópálya-építés üteme elfogadhatatlanul lassú volt és ebben minden párt hibás, amely az utóbbi 20-30 évben hatalmon volt.

Popescu-Tăriceanu elmondta: a 2019-es költségvetés biztosítja a szükséges összegeket a moldvai közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztéséhez.

Ugyanakkor az ALDE vezetője elmondta, hogy ha közlekedési miniszter lenne, néhány intézkedéssel hatékonyabbá tenné az autópálya-építést – átszervezné a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságot (CNAIR), 70% -kal emelné az autópálya-építésen dolgozók bérét, és közvetlenül, személyesen venne részt a helyszíni ellenőrzésekben.

PSD: Moldva sztrádájának építése elkezdődött

”Moldva autópályájának építése ma kezdődik”, jelentette be a Szociáldemokrata Párt pénteken, hangsúlyozva, hogy egy 2017-ben, tehát a szociáldemokrata kormányzás idején elindított, 144 millió euró értékű projektről van szó. Răzvan Cuc szállításügyi miniszter Moldvában tartózkodik, Bákó körgyűrűjének építkezésére látogatott el.

“Bákó körgyűrűje szerves része a moldvai sztrádának. 2017-ben, a szociáldemokrata kormányzás idején elindított projektről van szó, melynek értéke 144 millió euró, és finanszírozása biztosított” – áll a PSD Facebook-bejegyzésében.

Ana Birchall kormányfő-helyettes szintén írt a moldvai sztráda projektjéről Facebook-bejegyzésében, az építő, a Spedition UMB – Tehnostrade román cég, nagy lendülettel fogott hozzá a kivitelezéshez.

Eközben Răzvan Cuc szállításügyi miniszter pénteken ellátogatott a körgyűrű építkezésére, és kijelentette, derűlátó a munkálatok határidőre való befejezését illetően.

Cuc azt mondta, nem véletlen, hogy Moldvában van, és 15 órakor, amikor az országnak autópályákat követelő tüntetés elkezdődik, ő az építkezésen lesz. “A körgyűrű csak a kezdet, ezentúl minden építkezésen, minden vállalkozó be fogja tartani a munkálatok elvégzésére kiszabott határidőket. Moldva sztrádája a kormány egyik prioritása, és ma elkezdjük ennek építését” – fejtegette a szállításügyi miniszter.

Răzvan Cuc a jövendőbeli, közel 31 kilométer hosszúra tervezett körgyűrű több pontját is felkereste ma. A 31 kilométerből 16 kilométer lesz autópálya rangú út. A szerződés értelmében a munkálatok elvégzésének határideje 30 hónap.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.