Felhívás!

Országszerte betiltják az ezerfősnél nagyobb rendezvényeket

Országszerte betiltják az ezerfősnél nagyobb rendezvényeket Románia

A koronavírus terjedésének fékezése érdekében országszerte betiltják vasárnaptól az ezerfősnél nagyobb rendezvényeket – jelentette be a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat.

A rendelkezés a kül- és beltéri rendezvényekre egyaránt vonatkozik.

Az ezerfősnél kisebb rendezvényekről a helyi hatóságok döntenek majd.

Az intézkedés egyelőre március 31-éig érvényes, de szükség esetén még meghosszabbíthatják.

A kórházakban felfüggesztik a gyakorlatozást és látogatási tilalmat rendelnek el.

Raed Arafat hangsúlyozta, az egészséges embereket nem tesztelik koronavírusra, és arról, hogy valaki nem fertőzött, nem adnak igazolást az egészségügyi intézmények.

A hatóságok döntése értelmében ugyanakkor bezárnak minden olyan egészségügyi intézményt, ahol legalább egy koronavírusos eset van.

Akik a koronavírus által érintett térségekben vannak, ha tehetik, ne jöjjenek Romániába

A hatóságok azt javasolják a román állampolgároknak, hogy amennyiben tehetik, ne utazzanak a koronavírus által érintett külföldi és romániai régiókba.

“Azok, akik a koronavírus által érintett térségekben vannak, ha tehetik, ne jöjjenek Romániába” – mondta Arafat.

Arafat leszögezte: átmeneti helyzetről van szó.

Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a koronavírus sújtotta régiókból hazatérő román állampolgárok karanténba vagy otthoni elkülönítésbe kerülnek.

Büntetőjogi eljárásra számíthat az a, koronavírus által érintett országból érkező személy, aki ezt megpróbálja eltitkolni a hatóságok elől, és megbetegít más embereket – figyelmeztetett a belügyi államtitkár.

Egyelőre nem merül fel az oktatás felfüggesztése

Egyelőre nem merül fel az oktatás felfüggesztése, mert nincs új koronavírusos eset – nyilatkozta a Digi 24 televíziócsatornának Monica Anisie ügyvivő tanügyminiszter, aki azt tanácsolta a diákoknak, hogy menjenek iskolába.

Anisie elmondta, az egészségügyi miniszterrel közösen kidolgoztak egy procedúrát, amelyet pénteken minden oktatási intézményhez eljuttattak. Ennek értelmében a tanfelügyelőség és a közegészségügyi igazgatóság közösen az oktatás felfüggesztése mellett dönthet, amennyiben bizonyítottan koronavírusos fertőződés történik. A végső döntést azonban nem a tanügyi tárca hozza meg, hanem az országos vagy megyei katasztrófavédelmi bizottság – szögezte le a tanügyminiszter.

Ugyanakkor nyugalomra intette a lakosságot. A diákoknak azt üzente: menjenek iskolába, a helyi hatóságoknak pedig azt, hogy az oktatási intézményeket lássák el megfelelő mennyiségű szappannal, fertőtlenítőszerrel. “Úgy gondolom, hogy a pánik nem tesz jót” – tette hozzá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások