Felhívás!

Országos tiltakozó akciót hirdetnek a közúti fuvarozók

Országos tiltakozó akciót hirdetnek a közúti fuvarozók Románia

A Román Szállítók Szövetsége (FORT) országos sztrájkot hirdet február 22-ére, hogy tiltakozzon a törvénytelen fuvarozók tevékenysége ellen. Az érdekvédelmi szervezet mintegy ötezer résztvevőre számít – tájékoztat a szövetség keddi közleménye.

A FORT közli: tájékoztatta a román kormányt, az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet a személy- és árufuvarozásban uralkodó “káoszról”, és leszögezi: a február 22-ei tiltakozás célja, hogy a törvényi keretet “visszaterelje a helyes útra”.

Meglátásuk szerint a helyi és központi hatóságok közvetlenül felelősek azért, hogy hiányosak a jogszabályok, és emiatt az elmúlt tíz évben “hatalmas méreteket öltött” a magánszemélyek által folytatott fuvarozói tevékenység.

“A közvéleményt megtévesztik a “személyszállító kisbusz” jellegű szószerkezetek, és nem értik meg, hogy ezek szabálytalan körülmények között átalakított gépjárművek, amelyek nem felelnek meg a személyszállító buszokra vonatkozó biztonsági előírásoknak” – állapítja meg a FORT, amely hozzáteszi: az ezeket a járműveket igénybe vevő közönségre semmilyen utasbiztosítás nem érvényes.

Számításaik szerint az illegális fuvarozók évente tízmillió eurós nagyságrendű kárt okoznak az államnak olyan körülmények között, hogy a jogszabály egyetlen apró módosításával (törölni kellene a taxis törvényből az “ismételt” kifejezést) megoldható lenne a probléma.

“A nemzetközi szállításban több mint 2.000 jármű közlekedik engedély nélkül, amelyek egy részét Bulgáriában írták be forgalomba, nincsenek megfelelő műszaki állapotban, több százezer kilométert mennek olyan gépkocsivezetőkkel, akik hetente húsz órát pihennek” – írja a dokumentum.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.