Felhívás!

Orban: politikailag független személyt nevesítene az ombudsmani tisztségbe a kormánykoalíció

Orban: politikailag független személyt nevesítene az ombudsmani tisztségbe a kormánykoalíció Románia

Politikailag független személyt tervez az ombudsmani tisztségbe jelölni a kormánykoalíció – nyilatkozta szerdán Ludovic Orban.

A képviselőház és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a koalíciós pártok olyan személyt terveznek nevesíteni a Nép Ügyvédje tisztségbe, aki egyik politikai párt mellett sincs elkötelezve, megfelelő jogi képzettséggel rendelkezik, és van tapasztalata az emberi jogokhoz kapcsolódó kérdésekben.

“Több javaslatot is megvitatunk majd, ez így természetes. Amint megszületik a döntés, közölni fogjuk. Olyan személyt akarunk, akinek nincs pártpecsétje” – fogalmazott.

Megkérdezték tőle az újságírók, mit rónak fel a jelenlegi ombudsmannak, Renate Webernek, akit le akar váltani tisztségéből a kormánykoalíció. Orban szerint Weber többször is megszegte az alkotmány előírásait és a törvényt, ezért kezdeményezték a menesztését.

Az országos helyreállítási tervet az államelnöknek is támogatnia kell

Az országos helyreállítási terv (PNRR) végső alakját az államfőnek is támogatnia kell – jelentette ki szerdán Ludovic Orban képviselőházi elnök, és hangsúlyozta, hogy a kormánykoalíció már “nagy vonalakban felvázolta” a tervet.

A parlamentben nyilatkozó Orban kifejtette, hogy Klaus Iohannis államelnök megbeszélésre hívta szerda délután a kormányfőt és a kormánykoalíció képviselőit az országos helyreállítási terv témájában.

“A koalícióban már nagy vonalakban felvázoltuk a terv struktúráját. A kormányprogram értelmében ennek végső alakját az államelnöknek is látnia, támogatnia kell, és most rendkívül fontos megbeszélésünk lesz ezzel kapcsolatban” – fejtette ki Orban.

Az Államelnöki Hivatal szerda délelőtt bejelentette, hogy az államfő 16 órától munkamegbeszélésre várja a PNNR témájában Florin Cîţu miniszterelnököt, Ludovic Orban képviselőházi elnököt, Dan Barna és Kelemen Hunor kormányfő-helyetteseket és Cristian Ghineát, az európai projektek minisztériumának vezetőjét.

Jó esélye van Romániának, hogy rövidesen megszüntessék az MCV-t

Romániának jó esélye van arra, hogy beszüntessék az Uniós csatlakozás óta érvényben lévő, az ország igazságügyi reformját nyomon követő, Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV) – jelentette ki szerdán a képviselőház elnöke.

Ludovic Orban közölte: egyebek mellett a 2020-as MCV-jelentésről tárgyalnak szerdán Vera Jurovával, az Európai Bizottság alelnökével, amelyen részt vesznek a parlament házelnökei, a jogi és az európai ügyekben illetékes szakbizottságok vezetői is.

Leszögezte: a kormánykoalíció számára prioritást élvez a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége és a törvény előtti egyenlőség.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt mondta: “nem szeret határidőket adni”, és felsorolta, hogy meglátása szerint milyen lépéseket kell megtennie a román hatóságoknak, hogy beszüntessék az MCV-t. Ezek közé sorolta az igazságügyben elkövetett visszaéléseket vizsgáló különleges ügyészség felszámolását, és a büntetőjogi törvények, a büntető törvénykönyvek, valamint az igazságszolgáltatás működését szabályozó jogszabályok javítását.

“A hagyományos családmodell támogatója vagyok”

Tiszteletben tartja az állampolgári jogokat, beleértve a szexuális orientáció megválasztásához való jogot – jelentette ki szerdán Ludovic Orban, a képviselőház elnöke, hozzátéve azonban: a maga részéről a hagyományos családmodell támogatója.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét arra kérték az újságírók, kommentálja az Európai Parlament múlt csütörtökön elfogadott határozatát, amelyben az Európai Uniót az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transz- és interszexuális) emberek “szabadságzónájává” nyilvánította, és amelyhez hasonló kezdeményezést tavaly negatívan véleményezett a román kormány.

Az Európai Bizottság által is támogatott határozat 492 igen, 141 nem szavazatot kapott az Európai Parlamentben, 46 képviselő tartózkodott.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.