Hirdetés
Hirdetés

Mostantól 120 km/óra a megengedett maximális sebesség a gyorsforgalmi utakon

Mostantól 120 km/óra a megengedett maximális sebesség a gyorsforgalmi utakon Románia

Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő a törvényt, amely a jelenlegi 100 kilométer/óráról 120 kilométer/órára emeli a sebességhatárt a gyorsforgalmi utakon az A és B kategóriájú járművek számára.

Hirdetés
Hirdetés

A jogszabály a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendeletet módosítja és egészíti ki.

A törvény 120 km/órára emeli a megengedett maximális sebességet a gyorsforgalmi utakon az A és B kategóriájú járművek számára. A C, D és D1 kategóriákhoz tartozó járművek esetében az eddigi 90 kilométer/óráról 100 kilométer/órára, az A1, B1 és C1 kategóriájú járművek esetében pedig 80 kilométer/óráról 85 kilométer/órára emelik a sebességhatárt a gyorsforgalmi utakon.

Az autópályákon az A és B kategóriájú járművek megengedett maximális sebessége 130 km/h, a C, D és D1 kategóriájú járműveké 110 km/h, az A1, B1 és C1 kategóriájú járműveké 90 km/h. Az európai útszámozás rendszerébe tartozó főutakon (E jelzésű) az A és B kategóriájú járművek legtöbb 100 kilométer/órás sebességgel haladhatnak, a C, D és D1 kategóriájú járművek 90 kilométer/órás sebességgel, az A1, B1 és C1 kategóriájú járművek pedig 80 kilométer/órás sebességgel. Az ország többi közútján (lakott területen kívül) az A és B kategóriájú járművek megengedett maximális haladási sebessége 90 kilométer/óra, a C, D és D1 kategóriájú járműveké 80 km/óra, az A1, B1 és C1 kategóriájú járműveké 70 km/óra.

Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon nem közlekedhetnek gyalogosok és túlméretes gépjárművek (ha nincs erre külön engedélyük a közútkezelő hatóságtól), az állatok által vontatott járművek, állatok, a kézzel vontatott vagy tolt járművek, a kerékpárok, az elektromos rollerek és a robogók, traktorok és a mezőgazdasági munkákhoz használt más gépjárművek, valamint azok a járművek, amelyek nem képesek 50 km/h-nál nagyobb sebességgel haladni.

Nem megengedett az autópályákon és gyorsforgalmi utakon a járművezetés oktatása, a prototípus gépjárművek tesztvezetése. A felvonulások, különféle bemutatók, edző- és sportversenyek, gyászmenetek is tilosak ezeken az utakon – írja elő a jogszabály.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük