Felhívás!

MOGYE: elismeri az egyetem a téli vizsgaidőszakban szerzett jegyeket

MOGYE: elismeri az egyetem a téli vizsgaidőszakban szerzett jegyeket Románia

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) kivételesen elismeri azokat a jegyeket, amelyeket nem az egységesített tételek alapján adtak a téli vizsgaidőszakban az egyetem egyes tanárai, de az oktatók ellen vizsgálatot indítanak.

Az egyetem szenátusa által hozott szerdai döntésekről Leonard Azamfirei rektor tájékoztatta csütörtökön az MTI-t. Azt mondta, hogy a diákok érdeke indokolta a döntést, hiszen ők egyáltalán nem felelősek a kialakult helyzetért.

A rektor szerint a problémát a magyar tagozat egyes tanárai idézték elő szándékosan azzal, hogy megtagadták az egységes vizsgatételekre vonatkozó szenátusi határozat végrehajtását. Leonard Azamfirei hozzátette azonban, hogy túlzásnak tartja a történtek bemutatását román-magyar konfliktusként, mert a román és az angol tagozaton is voltak olyan tanárok, akik elutasították az egységes vizsgáztatást.

A rektor szerint az egyetem tanárai közül csak kevesen nem vetették alá magukat a tavaly bevezetett szabályozásnak, tiltakozásuk elszigetelt esetnek számít. Mint részletezte: az orvosi karon 13 tanár, a gyógyszerészeti karon további 13-14 tanár tagadta meg az új szabályok alkalmazását. Hozzátette, az orvosi kar három tanára a fogorvosi karon is tanít, és ott sem vizsgáztattak az egyetem szenátusa által elfogadott szabályok szerint.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesülésével létrejött MOGYTTE-n diáktüntetésekhez vezetett a téli vizsgaidőszak idején, hogy a dékáni hivatalok megtagadták azoknak a jegyeknek a beírását, amelyeket a tanárok nem az egységesített vizsgatételek alapján adtak. A magyar tagozat egyes tanárai egyebek között arra hivatkozva utasították el az egységes vizsgáztatást, hogy annak részleteiről két héttel a vizsgaidőszak előtt döntött az egyetem vezetése. Az egységes vizsgáztatást azért is elfogadhatatlannak tartották, mert olyan magyar nyelvű bibliográfiát is használnak az oktatásban, amely románul nem érhető el.

Leonard Azamfirei elmondta: a három kar dékánjából álló fegyelmi bizottságot kérték fel az ügy kivizsgálására. Ez a bizottság hoz majd döntéseket az egyetemi chartának és a munka törvénykönyvének megfelelően.

A rektor az MTI kérdésére kijelentette: szívesen látják az intézményben Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, ígért látogatásának az időpontját azonban még nem tudják. Azt is kijelentette: egyáltalán nem tekinti politikai beavatkozásnak azt, hogy Traian Băsescu volt köztársasági elnöki minőségében Románia és az EU kapcsolatairól tart csütörtökön délután előadást az egyetemen. A rektor korábban nemkívánatos politikai beavatkozásnak minősítette, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is megoldást keresett az egyetem magyar tagozatának a gondjaira.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.