Felhívás!

Meteoritdarabok érhettek földet Iași megyében

Meteoritdarabok érhettek földet Iași megyében Románia

Vélhetően egy szombat délben felrobbant meteorit darabjait találták meg Iași megyében – számolt be Silviu Gurlui az Al. Ioan Cuza egyetem professzora. A megye több településéről jelezték az emberek, hogy erős zajt hallottak.


Az egyetemi tanár beszámolója szerint szombaton, 13:15-kor Iași-tól délre erős, robbanásra hasonlító zaj hallatszott, majd Ipatele településen feketés-szürkés szikladarabokat találtak. A két szikladarab először egy lakóház tetejének csapódott, onnan nekipattantak egy közeli fának, majd a földön landoltak.

Silviu Gurluit egy barátja értesítette az eseményről, amelynek zaját elmondása szerint ő maga Bákó megyéből is hallotta.

A professzor ezután fogja elemezni a sziklákat, de az első információk szerint egy meteoritól lehet szó, amely a légkörbe érve elégett, darabjai pedig aláhulltak. “A szikladarabok eredetét és tulajdonságait csak fizikai és kémiai elemzés után lehet pontosan megállapítani” – írt Gurlui.

A Facebook-bejegyzéshez több tucatnyian szóltak hozzá Iași megye különböző pontjairól, arról számolva be, hogy erős, robbanás-szerű zajt hallottak 13:15 körül.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a moldvai megyében a világűrből érkező szikla ér földet. 2019 júliusában egy közel 8 kilogramm súlyú meteorit égett el a légkörben, darabjai pedig a földre hulltak.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások