Hirdetés
Hirdetés

Megtiltották a magyarországi román tanároknak, hogy részt vegyenek a centenáriumi ünnepségen?

Megtiltották a magyarországi román tanároknak, hogy részt vegyenek a centenáriumi ünnepségen? Románia

A magyarországi román tanároknak megtiltották, hogy részt vegyenek a szombati gyulai román centenáriumi ünnepségen – állította vasárnap Gyulafehérváron Eugen Tomac. A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke azt mondja: hétfőn kérni fogja a külügyminisztériumot, hogy “reagáljon a magyar kormány ezen elítélendő cselekedetére”.

“Saját bőrömön tapasztaltam, hogy milyen, amikor egy szomszéd ország primitív románellenes politikát folytat. (…) Írásban fogom kérni a külügyminisztériumot, hogy reagáljon a budapesti kormány e brutális románellenes támadására. Megtiltották az ország összes románnyelvű iskolája tanárainak, hogy részt vegyenek a tegnapi eseményen” – nyilatkozta sajtóértekezletén Tomac.

Tomac ezeket az információkat “több tanártól kapta”, akik lemondták részvételüket a gyulai eseményről, “mert megfenyegették őket, hogy megrovásban részesítik, amennyiben részt vesznek a Nagyrománia megalakulásának századik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen”.

Hirdetés
Hirdetés

Így aztán abban az “igen kényelmetlen helyzetben találtuk magunkat, hogy olyan tanárok, akiket kitüntettek volna azért, hogy hozzájárulnak a román identitás megőrzéséhez Magyarországon, nem jöttek el felvenni oklevelüket”.

“Kérni fogom a külügyminisztériumot, hogy hivatalosan foglaljon állást ezen elítélendő, brutális cselekedetek ellen. Ilyen nincs. Ez hihetetlen. Képzeljék el, mi történne, ha a romániai magyar tanároknak megtiltanák, hogy részt vegyenek a magyar közösség által szervezett eseményeken. Tiszteletet kérni annyit jelent, hogy te is megadod a tiszteletet másoknak” – összegezte Tomac.

Eugen Tomac Marius Paşcan ügyvezető elnökkel együtt részt vesz vasárnap Gyulafehérváron a PMP Fehér, Brassó, Hargita, Hunyad és Maros megyei vezetőinek ülésén.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 18., 21:05
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ott lobog a román zászló a gyulai N.Balcescu Líceum homlokzatán,a battonyai L.Magdu román iskolán,a felíratok először ROMÁN !!!!!!nyelven vannak ,azután magyarul,olyan felszerelt iskolák ,hogy nyalhatnák a szájúkat a moldvai román iskolák,a csángók meg magánházaknál tanulhatnak magyarul…brutális cselekedetekért nem kell a szomszédba menni Tomac elvtárs,van elég belőle a saját batyuikban.És mi az ,hogy már két héttel előtte megkezdődik a nagy ünnepség,mi lenne ha március 1-től kezdődnének Székelyföldön is az ünnepségek,hogy hisztizne a danitanásza .Szerintem megkapja a frappáns választ ,mert a PMP ebből is politikai hasznot akar kifacsarni ,bezzeg az ukránokkal szemben kussol az elvtárs,ott pofabe a neve ,mert megmondják neki ‘tőletek tanultuk hogyan kell csinálni,akkor mit ugrálsz kis majom?