Felhívás!

Megszavazta a szenátus a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbítását

Megszavazta a szenátus a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbítását Románia

Első házként megszavazta pénteken a szenátus a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet.

A törvényjavaslatot 100 szenátor támogatta, 28-an tartózkodtak a voksoláskor.

A Marcel Ciolacu és Alfred Simonis (Szociáldemokrata Párt), Florin Roman (Nemzeti Liberális Párt), valamint Călin Popescu-Tăriceanu (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) által kezdeményezett törvénytervezet értelmében 2020. november 1-jéig meghosszabbítják a polgármesterek, megyei tanácselnökök, valamint a helyi és megyei tanácsok tagjainak mandátumát.

A törvényjavaslat azt is előírja, hogy a 2020-as helyhatósági választások időpontjáról a parlament dönt sarkalatos törvénnyel, legalább 60 nappal a szavazás napja előtt.

A tervezet értelmében felére csökken a jelölésekhez szükséges támogató aláírások száma, ugyanakkor változik az aláírásgyűjtés módja és az aláírások iktatása is.

A választások dátumának kijelölésekor figyelembe kell venni az aktuális járványhelyzetet, valamint tekintettel kell lenni arra is, hogy a veszélyhelyzet idején érvényes korlátozások milyen hatással lehetnek az aláírásgyűjtés folyamatára, a voksolás megszervezésére, a szavazatszámlálásra, illetve az eredmények összesítésére – áll még a tervezetben.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátorai tartózkodtak a törvényjavaslatról szóló szavazáson. Daniel Fenechiu felsőházi frakcióvezető szerint alakulata összességében nem ellenzi a jogszabálytervezetet, de nem ért egyet azzal a kitétellel, miszerint a parlamentnek kell döntenie a választások időpontjáról, nem a kormánynak, ahogyan az eddig történt.

A törvényjavaslatról első házként szavazott a szenátus, a végső döntés a képviselőházé, amely hétfőn szavaz a tervezetről.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.