Felhívás!

Megszavazta a parlament a törvényhozók különnyugdíjának eltörlését

Megszavazta a parlament a törvényhozók különnyugdíjának eltörlését Románia

Megszavazta szerdán a parlament a törvényhozók különnyugdíjának eltörlését.

Az erről szóló tervezetet 357 támogató szavazattal fogadták el a képviselők és a szenátorok, harminc törvényhozó nem voksolt.

A három erről szóló tervezet közül a Szociáldemokrata Párté (PSD) kapott kedvező véleményezést, az USR-PLUS Szövetségét és a Nemzeti Liberális Pártét (PNL) elutasították. A PSD tervezetét módosításokkal fogadta el a parlament.

A javaslat értelmében törlik a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvény 49. és 50. cikkelyét, és a jogszabály hatályba lépésétől felfüggesztik a 49-es cikkely alapján megítélt juttatások kifizetését.

Az RMDSZ törvényhozói jelen voltak a teremben, de nem szavaztak.

“Olcsó populizmus és demagógia, szemfényvesztés, ahogyan a román politikai pártok ma eltörlik a képviselők és szenátorok speciális nyugdíját. Az RMDSZ továbbra is azt szorgalmazza, hogy Romániában minden kategória esetében el kell törölni ezt a juttatást” – fogalmazott a szövetség szenátusi frakcióvezetője, Turos Lóránd.

Hozzátette, az RMDSZ kizárólag a hozzájárulásos nyugdíjrendszert tudja támogatni, ehhez azonban arra van szükség, hogy a törvény betűje mindenkire egyformán vonatkozzon. “A parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja 1,38%-a a speciális nyugdíjak összességéből, amelynek és ennek 74,09 %-át a bírák és ügyészek különnyugdíja teszi ki. Mindemellett vannak olyan helyzetek, amikor a speciális nyugdíj mellett fizetéshez is jutnak, sok esetben az államtól. Így eljutnak a havi 70 ezer lej nyugdíjig. Az RMDSZ nem tudja támogatni ezt az igazságtalan rendszert. Következetesen, ahogyan az elmúlt mandátumban is, most is azt kérjük, hogy teljesen töröljék a speciális nyugdíjakat minden kategória esetében, hiszen az államkasszára nem csak a parlamenti képviselők és szenátorok szolgálati nyugdíja jelent terhet” – mutatott rá Turos Lóránd.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna felszólalásában kiemelte, a különnyugdíjakat a PSD találta ki, “ma pedig elismerte, hogy ezek szégyenteljesek az ország számára”. “A következő hetekben és hónapokban sokat fogunk harcolni azért, hogy minél több különnyugdíj szűnjön meg” – tette hozzá.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a parlamentnek esélye adódott bebizonyítani, hogy a törvényeknek az állampolgárok és nem a kiváltságosak érdekeit kell szolgálniuk. “Nem igazságos, hogy a törvényhozók különnyugdíjakat ítéljenek meg maguknak, miközben a román állampolgároknak a hozzájárulásuk alapján kiszabott nyugdíjból kell megélniük” – fogalmazott. Orban szerint a törvényhozók különnyugdíjának eltörlése csak az első lépés, “frontális támadást” kell indítani a speciális nyugdíjak teljes rendszere ellen.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu is a törvényhozók különnyugdíjának eltörlése mellett foglalt állást, ugyanakkor felkérte a kormánykoalíció tagjait, csütörtökön fogadjanak el egy sürgősségi kormányrendeletet a többi különnyugdíj megszüntetéséről, hogy “vigyék végig az igazságtevést”.

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) szintén megszavazta a tervezetet. “A kampányban megígértük, hogy megszavazzuk a törvényhozók különnyugdíjának eltörlését. Nincs más opciónk, mint megszavazni a javaslatot” – jelentette ki az AUR társelnöke, George Simion.

Orban: minden szempontból alkotmányos a törvénytervezet

“Minden szempontból alkotmányos” a parlamenti képviselők különnyugdíját eltörlő törvénytervezet – jelentette ki szerdán a képviselőház elnöke.

Ludovic Orban azt mondta: “ahogyan egy parlamenti többség betehette ezt a jogot a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvénybe, éppen úgy jogában áll a parlamentnek kivenni onnan azt”.

Orban szerint “dolgoznak” a különnyugdíjak megszüntetésén, de azt nem árulta el, hogy melyik kategória következik.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. február 18., 8:22
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A nap vicce : az RMDSZ törvényhozói jelen voltak a teremben, de nem szavaztak.
  Az RMDSZ továbbra is azt szorgalmazza, hogy Romániában minden kategória esetében el kell törölni ezt a juttatást” – fogalmazott a szövetség szenátusi frakcióvezetője, Turos Lóránd.
  Akkor miért nem szavaztak?Kérdem én?

 • User
  Dátum: 2021. február 18., 12:53
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Az egész parlament lassan olyan mint egy kabaré. Ha valaki odafigyel, hogy miket össze nem hordnak, annak világos lesz, hogy nem a közeljövőbe fogják eltörölni a speciális nyugdijakat. Egyszerűen nem érdekük. Megszavazták hadd örvendjen a publikum, de ugyanakkor nagyon jól tudják, hogy soha sem fog érvénybe lépni: ott van még az alkotmánybiróság, a népügyvédje, stb. Majd felteszik a pléhpofát és elmondják, hogy ők mindent megtettek igy meg úgy, de sajnos nem lehet és kezdődik minden előről…

 • User
  Dátum: 2021. február 18., 13:11
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Az egész egy nagy színjáték, nem lesz belőle semmi, jól tudják, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek fogja ítélni és marad minden a régi mederben, maradnak a pofátlanul nagy különnyugdíjak.