Hirdetés
Hirdetés

Megfeleződött a menedékkérők száma tavaly Romániában

Megfeleződött a menedékkérők száma tavaly Romániában Románia

Romániától tavaly 2138 külföldi kért menedékjogot, ami 125 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábban regisztrált, 4800 menedékkérelmet meghaladó statisztikai adathoz képest – derült ki a bevándorlási hivatal (IGI) kedden közzétett éves jelentéséből.

Bár az illegális bevándorlást csaknem a 2016-es szintre sikerült visszaszorítani, az IGI szerint továbbra is Szerbia felől érkezett a legtöbb – menedékjogot igénylő – határsértő. A tavaly év során a román hatóságok 2275 illegális bevándorlónak biztosítottak szállást és ellátást az IGI nyílt befogadó központjaiban. A legtöbb menedékkérő Irakból, Szíriából, és Bangladesből érkezett. A legtöbb kérelmet az IGI temesvári, bukaresti és giurgiui központjában adták be.

Az IGI-nek 554 kérést sikerült elbírálnia, a kérelmezők közül 464-en részesültek valamilyen szintű védelemben. A Romániába érkezett illegális bevándorlók közül 223-an kapták meg a menekültstátuszt.

Hirdetés
Hirdetés

Azok a határsértők, akik menedéket kérnek Romániától, szabadon mozoghatnak az országban, akiknek viszont a menedékkérelmét elutasítják, illetve akik nem is igényelnek védelmet, azok illegális bevándorlókként őrizetbe kerülnek, amíg ki nem toloncolják őket az országból.

Tavaly az IGI összesítése szerint 374 külföldit toloncoltak ki Romániából. Azt a 312 illegális bevándorlót, akit nem sikerült 24 órán belül eltávolítani az országból, az IGI zárt központjaiban helyezték őrizetbe.

A múlt évben 1146 külföldit (470 szíriait, 467 irakit és 67 afgánt) vett fel az IGI a beilleszkedésüket segítő programokba, 3000 migráns pedig tanácsadásban részesült a román társadalomba történő beilleszkedés érdekében.

Az IGI nyilvántartásai szerint tavaly 47 600 európai uniós, illetve mintegy 70 ezer, az EU-n kívülről érkezett külföldi tartózkodott jogszerűen Romániában.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük