Felhívás!

Már több mint húszezer ember életét követelte a járvány negyedik hulláma

Már több mint húszezer ember életét követelte a járvány negyedik hulláma Románia

Romániában a járvány – július közepén kezdődött – negyedik hulláma máris több mint húszezer ember életét követelte, és ez több mint az első két hullám áldozatainak a száma együtt.

A negyedik hullám súlyosságát jelző adatra Octavian Jurma biostatisztikus hívta fel a figyelmet a Ziare.com portálnak adott nyilatkozatában.

A vasárnap kora délután közölt hivatalos adatok szerint a járvány halálos áldozatainak száma megközelítette az 55 ezret, míg a negyedik hullám elején még jóval 35 ezer alatt volt. Az adatok ugyanakkor jelzik, hogy továbbra is lassul a járvány terjedése Romániában, de a kórházakra még mindig nagy nyomás nehezedik.

A hivatalos adatok szerint immár a negyedik olyan hét zárul, amely során kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak, mint a korábbi héten. Míg az október 24-én zárult héten összesen 104 668 új fertőzést jegyeztek, ez a szám mostanra 20 397-re csökkent.

A heti elhalálozások száma két hete kezdett csökkenni. Míg a november 7-én zárult héten 3004 személy halt meg a járvány következtében, a most záruló héten már 1890 halálos áldozatot jegyeztek.

A romániai kórházakban október 25-én kezelték a legtöbb koronavírusos beteget. Számuk akkor megközelítette a 21 ezret, vasárnapra viszont 11 119-re csökkent. A kórházak intenzív terápiás osztályain november negyedikén feküdtek a legtöbben (1902), mostanra ez a szám 1573-ra mérséklődött.

A Digi24 hírtelevízióban megszólaltatott szakértő azonban arra figyelmeztetett, hogy ha nem növekszik az oltási kedv az országban, úgy jöhet a járvány ötödik hulláma, hogy még el sem múlt a negyedik.

A vasárnap este közölt hivatalos adatok szerint 7,61 millió személy kapta meg valamely koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első adagját, 7,18 millió van túl a teljes oltási cikluson, és 1,34 millióan kérték az emlékeztető oltást is. A legalább egy oltást kapott személyek a 12 év fölötti korosztály 44,9 százalékát teszik ki. Az oltakozási kedv azonban megint csökken. A vasárnap este közölt adatok szerint a korábbi 24 órában alig 14 ezer beoltatlan személy jelentkezett oltásra.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. november 22., 9:14
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Most ki mond igazat es nem egyszeru emberekre gondolok ,hanem orvosok cafoljak egymast es szegeny emberek kire halgassanak miert nem ulnek le a sok okos orvos es egyutt vitatnak meg hogy mi is tortenik mit kell csinalni kell az oltas,nem kell .Mar megbolonditottak az embereket az idosek nem is az oltastol,vagy az oltatlansagtol halnak meg ,hanem a bezartsagtol ,felelemtol ,erre nem gondolnak,Mondjak meg hogy igazandibol mennyi ember kell meghaljon,valogassak ki es lojjek le mert ez tiszta ideghaboru amit folytatnak,es valoban erdekes egy politikus sem betegedet meg,es meg azt sem lehet tudni oltatta-e be magat.