Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lehetővé tennék az emberre támadó medvék azonnali kilövését

Lehetővé tennék az emberre támadó medvék azonnali kilövését Románia

Az emberre támadó medvék azonnali kilövését lehetővé tevő miniszteri rendeletet bocsátott közvitára a környezetvédelmi minisztérium – jelentette be Tánczos Barna tárcavezető.

A szaktárca képviselői elindítottak csütörtökön egy tájékoztató kampányt a romániai barnamedve-populáció menedzsmentjének, valamint az ember és a nagyvad együttélésének javítását célzó projekt keretében. A sinaiai eseményen Tánczos Barna miniszter üzenetét is tolmácsolták. Ebben közölte, szeptember 22-én közzétettek a szaktárca honlapján egy rendelettervezetet, amely lehetővé tenné az emberre támadó medvék azonnali kilövését. „Megengedhetetlen, hogy amikor emberéletek forognak veszélyben, és amikor már bekövetkezett egy ilyen incidens, még hetekig várjanak az engedélyre” – érvelt.

A miniszter beszélt arról is, hogy 12 európai ország követelte már a barnamedve- és farkaspopulációk kezelésére vonatkozó európai jogszabályok módosítását, ezekben az országokban ugyanis egyre több a nagyragadozók és az ember közötti „konfliktus”.

Tánczos hangsúlyozta, a környezetvédelmi minisztérium naprakészen fizeti a gazdáknak a medvetámadások esetén járó kártérítést. „Vissza kell találnunk egy egyensúlyi helyzethez, és a minisztérium ezen dolgozik. Meggyőződésünk, hogy megtaláljuk majd a megoldásokat a támadások számának, az ember-medve konfliktusok számának csökkentésére” – fogalmazott üzenetében a tárcavezető. 

(forrás: Agerpres, fotó: Beliczay László)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük