Felhívás!

Legalább 20 városi távhőszolgáltató működése került veszélybe

Legalább 20 városi távhőszolgáltató működése került veszélybe Románia

A kormány még csak keresgéli a megoldást a távhőszolgáltatók égető problémáira. Amit sürgős lenne megtalálniuk, mert több város is Temesvár sorsára juthat, ahol már csak ideiglenes megoldásokkal, ideig-óráig tudják biztosítani a fűtést. Dominic Fritz, Temesvár polgármestere szerint legalább 20 városi távhőszolgáltató működése került veszélybe Romániában – számolt be a Főter.ro.

Közeleg a tél – egy friss előrejelzés szerint két hét múlva akár havazhat is több erdélyi megyében –, a távhőszolgáltatóval rendelkező nagyvárosok pedig eddig soha nem tapasztalt pénzügyi gondokkal küszködnek az energiaválság miatt – írta a Főter.ro

A kormány segíteni próbál, csak még nem tudja, hogyan: Florin Cîțu megbízott miniszterelnök hétfőn azt mondta, az állam részben át fogja vállalni a távfűtés költségeit az önkormányzatoktól, de csak a hőenergia előállítását támogatja valamilyen formában, a tartozásokat és a büntetőkamatokat nem hajlandó megfizeti. A pénzt a román kormány tartalékalapjából fogják előteremteni.

A miniszterelnök semmilyen konkrétumot nem tudott mondani sem arról, hogy mikor, sem pedig arról, hogy a pénzt milyen támogatási rendszer alapján fogják szétosztani.

Temesváron, ahol az ország második legnagyobb távhőszolgáltatója múlt kedden leállt, miután a felhalmozott adósságok miatt a Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánította a Temes megyei törvényszék, a felhalmozott adósságok törlesztését követelő E.ON gázszolgáltató pedig elzárta a gázcsapot. Egyelőre ideiglenes megoldást találtak. Az önkormányzat múlt csütörtökön kötött szerződést egy másik szolgáltatóval, de hétfőn lejárt a szerződés, így ismét elő kellett teremteni valamennyi pénzt.

Csütörtökig állapodtak meg az új szolgáltatóval – ennyi pénz áll most rendelkezésre –, de ahhoz, hogy november végéig megoldják a fűtésproblémát, még legalább 30 millió lejre lenne szükség. Dominic Fritz polgármester úgy tudja, legalább 20 városi távhőszolgáltató működése került veszélybe, és bármelyik percen a temesváriak sorsára juthatnak, ha az állam nem talál hatékony megoldást a támogatásukra.

Temesváron október utolsó hetében több mint 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták le a távfűtést, miután az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánították. A társaság a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának a megháromszorozását kezdeményezte a gáz árának ugrásszerű megemelkedésére hivatkozva.

(Hirado.hu/Főtér.ro

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.