Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Korszerű kórházépítési szabályozást dolgozott ki a fejlesztési minisztérium

Korszerű kórházépítési szabályozást dolgozott ki a fejlesztési minisztérium Románia

Huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben dolgozták ki a hatályos kórházépítési szabályozást, amely ma már elévült és nem alkalmazható, továbbá nem nyújt megoldást a meglévő kórházépületek felújítására. Ezért új kórházépítési szabályozást dolgozott ki a fejlesztési minisztérium – jelentette be csütörtökön Cseke Attila.

A fejlesztési miniszter elmondta: jelenleg több mint 400 állami kórház van Romániában, amely összesen 1.363 épületben működik. Ezeknek az épületeknek a nagy része az elévült kórházépítési szabályozás mentén épült. ‘Szükség van egy olyan építkezési szabályozásra, amely segítségével korszerű, új kórházak megépítését tervezhetik meg az építészek, és amely ugyanakkor a meglévő régi épületek felújítására, átszervezésére is megoldást nyújt azért, hogy modern körülmények között, korszerű gépezetekkel és technológiával felszerelt egészségügyi szolgáltatást biztosítson az állam minden polgárnak’ – idézte a fejlesztési minisztérium közleménye Cseke Attilát.

A tárcavezető rámutatott: az új építkezési szabályozás megfelel az európai szabványoknak, és összhangban áll az egészségügyi szaktárca által kibocsátott működési szabályozásokkal. Az új szabályozás ugyanakkor szigorú tűzvédelmi és szellőztetési előírásokat rögzít, és olyan épületalaprajzot eredményez, amely segítségével minimálisra csökkenthető vagy elkerülhető a kórházi fertőzés.

Mint ismeret, a fejlesztési minisztérium széles körű építkezési szabályozásmódosítást hirdetett meg 2021-ben. Ennek részeként, elsőként a bölcsődék építésére vonatkozó szabályozást korszerűsítette, ezt követte az új iskolaépítési szabályozás kidolgozása és jóváhagyása. A kórházépítési szabályozás mellett a tárca további építkezési rendelkezések korszerűsítésén dolgozik, módosítani fogja többek között az óvodák megépítésére vonatkozó szabályozást, a közvilágításra, illetve az energiatakarékos építkezésre vonatkozó szabályozásokat is.

A kórházépítésre vonatkozó szabályozás kidolgozásában a fejlesztési szaktárca a műszaki egyetemekkel, szakemberekkel és az egészségügyi szaktárcával is konzultált.

Az új szabályozás 112 oldalban – a korábbi közel 200-hoz képest – egyszerű, az építészek által könnyen alkalmazható szabályokat tartalmaz, és a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után 30 nappal lép hatályba. 

(forrás: Agerpers, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.