Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Kitöltötték az országba való belépéshez szükséges nyilatkozatot, mégis bírságot kaptak

FRISSÍTVE: Kitöltötték az országba való belépéshez szükséges nyilatkozatot, mégis bírságot kaptak Románia

Romániába belépők járványügyi szempontok miatt bevezetett kötelező nyilatkozattételével kapcsolatos visszásságokról cikkezett a Krónika. FRISSÍTÉS: A bírságok eltörlését előíró törvénytervezetet kezdeményezett az USR

Hirdetés
Hirdetés

A más európai országokban már korábban bevezetett nyilatkozatot (Passenger Locator Form) december 20-tól vezették be Romániában is. Amint az egészségügyi miniszter a bevezetésekor közölte: a nyilatkozat azt a célt szolgálja, hogy a hatóságok elérhessék az országba belépő személyt, ha járványügyi szempontból ez szükségessé válik.

A Krónika összeállításában megszólalók azt állítják, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően az országba történő belépést megelőző, vagy azt követő 24 órában kitöltötték a plf.gov.ro honlapon a formanyomtatványt, ennek ellenére 2000 lejes bírságról kaptak értesítést. A bírságnak csak a felét kell befizetni, ha a megbírságolt személy a jegyzőkönyv átvétele utáni 15 napban teljesíti.

Mivel a rendelkezés nem számol külön az ingázókkal, nekik naponta, vagy akár naponta többször is ki kell tölteniük az űrlapot. Olyan ingázó is van azonban, aki úgy értette, hogy a nyilatkozat több napra szól, ezért nem minden belépéskor töltötte ki, és már 15 bírságot kapott.

A bírságolás a megyei tisztiorvosi szolgálatokra is jelentős terhet ró. Bihar megye tisztiorvosi szolgálata (DSP) a múlt vasárnapig több mint 4500 beutazót büntetett meg, Arad megye szolgálata pedig az elmúlt napokban önkénteseket toborzott a bírságok kiállítására.

Egy ingázó a Krónikának elmondta: egy egész napot rászánt arra, hogy megértse a rendszert. Tapasztalatai alapján azt tanácsolta az érintetteknek, kérjék a határrendőrt, hogy szkennelje be az úti okmányt, mert akkor látszik, hogy elfogadja-e az informatikai rendszer az űrlapot, ha pedig nem zölden, hanem pirosan villog, akkor lehet tudni, hogy gond van, amely bírságot vonhat maga után.

Az ingázó azt is tanácsolta, hogy a nyilatkozók azonnal töltsék le az online platformról a kitöltött formanyomtatványt, mert ez bizonyítékul szolgálhat a későbbiekben, ha a rendszer valami ok folytán nem fogadta el a nyilatkozatukat. Azt is hozzátette, hogy a nyilatkozat később már nem lesz elérhető.

Az ingázó azt is tapasztalta, hogy a magyar személyit nem fogadta el a rendszer.

„Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint csaknem biztosak vagyunk abban, hogy a törvény a román állampolgároknak készült, akik lakcímet regisztrálnak be, hogy azon keresztül próbálják őket megbüntetni. Semmilyen más célja nincs” – fogalmazott a Krónikának nyilatkozó ingázó.

FRISSÍTÉS: A bírságok eltörlését előíró törvénytervezetet kezdeményezett az USR

A beutazási formanyomtatvány kitöltésének elmulasztása miatt kirótt bírságok eltörlését szorgalmazza a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Az alakulat törvénytervezetet kezdeményezett erről.

Az USR két képviselője, Silviu Dehelean és Stelian Ion, illetve Vlad Gheorghe európai parlamenti képviselő törvénytervezete értelmében eltörölnék azoknak a román állampolgároknak a büntetését, akik nem töltötték ki a beutazási formanyomtatványt, mielőtt beléptek volna az országba. “Bár a törvény lehetővé teszi számukra, hogy a beutazástól számított 24 órán belül kitöltsék azt, sokakat megbírságoltak” – áll az USR Bihar megyei szervezetének csütörtöki közleményében. Az indítvány arról is rendelkezne, hogy az állam 30 napon belül fizesse vissza a bírságok összegét.

Az USR szerint arra is volt példa, hogy bár a beutazó kitöltötte a formanyomtatványt, úgyis megbírságolták, mert nem találták meg az adatait az adatbázisban.

“Hasonlóan abszurd helyzetbe kerültek azok is, akik naponta vagy hetente ingáznak az országhatáron túlra, ők több ezer lejre rúgó büntetéseket kaptak, csak mert a hatóságok nem képesek kommunikálni egymás között” – fogalmaznak a közleményben.

Silviu Delehean szerint a törvénytervezettel azt akarják elérni, hogy a hatóságok ismerjék be és tegyék jóvá a hibákat, amelyeket “románok ezreivel” szemben követtek el a “jogtalan bírságokkal”. 

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük