Felhívás!

Jövő héten kezdi el a kormányalakítási tárgyalásokat a pártokkal az államfő

Jövő héten kezdi el a kormányalakítási tárgyalásokat a pártokkal az államfő Románia

Klaus Iohannis jövő héten várja kormányalakítási tárgyalásokra a parlamenti pártokat.

Ezt az államelnök maga jelentette be a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában, miután a parlament kedden elfogadta a Cîţu-kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt.

Iohannis hangsúlyozta, megoldást kell találni a jelenlegi helyzetre, mivel az országnak kormányra van szüksége.

“Járvány van, nőnek az energiaárak, közeleg a tél is, és ezeket a problémákat valakinek kezelnie kell. Ez a valaki nem más, mint a kormány” – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy “érett döntésekre” van szükség a politikai pártok részéről.

Az államfő úgy fogalmazott: időt akar adni az alakulatoknak arra, hogy a vezetőtestületeik meghozzák a “felelős döntéseket”, amelyeket ismertetnek majd a kormányalakítási tárgyalásokon, így csak jövő héten hívja konzultációra a pártokat.

Cinikusnak nevezte a bizalmatlansági indítványt támogató politikusokat

Klaus Iohannis szerint bonyolult politikai helyzetet váltott ki a “cinikus politikusok” által megszavazott bizalmatlansági indítvány, és erre megoldást kell találni.

Az államfő kifejtette: az elmúlt hónapok még a pártokon belül is a politikusok egymásra mutogatásának, kölcsönös vádaskodásainak jegyében telt el, és az emberek mindebből nem sokat értettek.

A jelenlegi bonyolult helyzetet reformer szerepben tetszelgő, illetve szándékaikat az ország sorsa iránti aggodalmukkal álcázó, “cinikus politikusok által” megszavazott bizalmatlansági indítvány váltotta ki – vélekedett Klaus Iohannis, majd felidézte a kormány megbuktatásának előzményeit.

Emlékeztetett arra, hogy az USR korábban tagja volt a koalíciónak, kilépett a kormányból, majd a PSD-vel és az AUR-ral együtt megszavazta a bizalmatlansági indítványt. “Ezek a tények, a többi csak demagógia, vagy politikai szóvirág, ahogy tetszik” – jelentette ki.

Klaus Iohannis szerint a krízis kifejezés jellemzi a legjobban a jelenlegi romániai állapotokat: válságban van az egészségügy a járvány negyedik hulláma miatt, és válságot okozott az energiaárak emelkedése is. Mindezt ‘egyes politikusok’ kormányválsággal tetézték – vélekedett. Ez vezetett szerinte a bizalmatlansági indítvány sikeréhez és a kormány bukásához.

Az USR felszólította az államfőt, hogy ne húzza az időt

Csalódottságát fejezte ki kedd esti közleményében az USR, hogy az államfő csak a jövő héten kezdi el a kormányalakítási tárgyalásokat a parlamenti pártokkal, és felszólította Klaus Iohannist, hogy “ne húzza az időt”.

Az USR emlékeztette az államfőt arra, hogy egy kormánytöbbség kialakítására képes miniszterelnök kijelölése az egyetlen módja a jelenlegi politikai válság feloldásának. A párt szerint ez a jelölt nem lehet Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő kormányfő, aki éppen kedden bizonyította be, hogy nem áll mögötte parlamenti többség. “Az USR arra kéri Románia elnökét, hogy ne húzza az időt, hanem közvetítsen a politikai felek között a válság megoldásáért” – olvasható a közleményben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások