Johannis: Továbbra sem felelnek meg a törvény előírásainak a miniszterjelöltek

Johannis: Továbbra sem felelnek meg a törvény előírásainak a miniszterjelöltek Románia

A Lia Olguţa Vasilescu fejlesztési és Mircea Drăghici szállításügyi miniszteri kinevezésére vonatkozó javaslatok továbbra sem tesznek eleget a törvényi feltételeknek, ezért nem tudja jóváhagyni ezeket – közölte Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnöknek küldött csütörtöki levelében.

Az államfő ezzel Viorica Dăncilă január 10-én keltezett átiratára válaszolt, amelyben a kormányfő ismét Lia Olguţa Vasilescut javasolta a regionális fejlesztési és közigazgatási, Mircea-Gheorghe Drăghici-t pedig a szállításügyi tárca élére.

Johannis azzal érvel, hogy az alkotmány 85-ös és 105-ös cikkelye, valamint a Románia Kormányának megszervezését szabályozó 2001/90-es törvény alapján olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik román állampolgársággal és romániai állandó lakhellyel rendelkeznek, élhetnek választási jogaikkal, nem született ellenük büntetőjogi ítélet és nem áll fenn esetükben a 2003/161-es törvényben rögzített összeférhetetlenségi esetek egyike sem. Erről a szóban forgó személynek saját felelősségére kell nyilatkozatot adnia.

Az elnök azt is kifejti, hogy az erkölcsi bizonyítvány az egyedüli dokumentum, amely igazolja, hogy az illető személyt büntetőjogi perben elítélték-e, vagy foganatosítottak-e bármilyen büntetőjogi intézkedést ellene, és ezen igazolás bemutatásának kötelezettsége alól nem mentesül az a személy sem, aki miniszteri tisztségre pályázik.

A kormányfő által nevesített két miniszterjelöltre vonatkozó iratcsomók hiányosak, mert nem tartalmazzák azokat a dokumentumokat, amelyek alapján meg lehetne állapítani, hogy a jelöltek valóban teljesítik-e a törvény és az alkotmány által leszögezett feltételeket. Ezért továbbra sem járul hozzá a kinevezésükhöz – közölte Johannis államfő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.