Felhívás!

Hallgatólagosan elfogadták a törvénytervezetet, amely szerint a nemzeti kisebbségek használhatják anyanyelvüket a bíróságon

Hallgatólagosan elfogadták a törvénytervezetet, amely szerint a nemzeti kisebbségek használhatják anyanyelvüket a bíróságon Románia

Hallgatólagosan elfogadta szerdán a szenátus azt az RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezetet, amely szerint a romániai nemzeti kisebbségek használhatják anyanyelvüket a bíróságon.

A jogszabály szerint a román nyelvet nem ismerő külföldieknek joguk van fordítóhoz, hogy megismerhessék az ellenük felhozott vádakat, illetve hogy ismertethessék saját álláspontjukat.

A 2010/134-es törvény egy másik módosítása szerint, amikor egyik peres fél nem ért románul, a bíróságnak hivatalos fordítót kell alkalmaznia. Ha a felek egyetértenek, a fordítói feladatokat a bírósági jegyző is elláthatja.

A fenti esetekben a fordító munkabére a bíróságot terheli.

Ebben az esetben a képviselőház a döntő kamara.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 6., 16:08
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Azt nem értem, miért kell a törvényhozási testuletnek ilyesmit elfogadnia, ha egyszer az alkotmány garantálja! Minden egyes alkotmanygarantalt kisebbségi jogért koncessziót kell tenni?