Felhívás!

Hivatalos: szerdától március 22-éig felfüggesztik az oktatást az iskolákban és óvodákban

Hivatalos: szerdától március 22-éig felfüggesztik az oktatást az iskolákban és óvodákban Románia

A koronavírus terjedésének fékezése érdekében szerdától kezdve március 22-éig bezárják az iskolákat és óvodákat – jelentette be Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök az országos vészhelyzeti bizottság hétfő esti ülését követően.

“Az elsődleges célunk megóvni a gyerekeket az esetleges megfertőződéstől” – fogalmazott Orban, hozzátéve, hogy a koronavírus terjedése függvényében, szükség esetén meghosszabbítják az intézkedés hatályát.

Az ügyvivő kormányfő azt mondta, értesüléseik szerint a következő napokban többen érkeznek majd Romániába a koronavírus által érintett olaszországi régiókból.

“Információink szerint nagyon sokan vannak, akik amint értesültek a médiából Lombardia tartomány lezárásának lehetőségéről – mielőtt erről hivatalosan döntött volna az olasz kormány -, összecsomagoltak és elindultak Románia felé” – magyarázta.

A döntés kapcsán Monica Anisie oktatási miniszter közölte, a tanítás felfüggesztésére vonatkozó rendelkezés az állami és a magán oktatási intézményeket egyaránt érinti.

Az intézkedés a teljes közoktatási rendszerre vonatkozik, azaz minden óvodára, iskolára, középiskolára és a posztliceális képzésekre is – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a felsőoktatási intézmények – az egyetemi autonómia elve alapján – maguk dönthetik el, hogy felfüggesztik-e az oktatást vagy sem.

Az előkészítő osztályba való beiratkozás folytatódik, erre online is va lehetőség – állítja a miniszter -, és ha szükséges lesz, meghosszabbítják az iratkozási határidőt.

Anisie ugyanakkor azt mondta, arról, hogy miként pótolják majd be az elmaradt órákat, a fejlemények függvényében döntenek majd.

A tanügyminisztérium döntése értelmében elhalasztják a megyei és regionális tantárgyversenyeket, valamint a sportvetélkedőket. A szaktárca a későbbiekben fogja közölni, hogy meddig marad érvényben az intézkedés.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások