Felhívás!

Fogaras utcáin járt

Fogaras utcáin járt Románia

Egy 39 éves férfire és egy 14 éves lányra támadt hétfőn reggel egy medve Fogarason. Mindketten megsebesültek, de eszméletüknél vannak – tájékoztat Ciprian Sfreja, a Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) szóvivője.

– Az incidens reggel 7 óra 35 perckor történt, a város egyik utcájában, egy tömbház mellett. A férfin horzsolások vannak, a lányt bal csípőjén megharapta az állat. Előbbi a saját lábán ment a kórházba, a lányt egy mentőautó szállította be – nyilatkozta Sfreja.

A múlt héten a fogarasi erdészet képviselői kilövési engedélyt kértek egy medvére, amelyet többször láttak a házak környékén, a környezetvédelmi ügynökségnél további öt, Brassó és Fogaras környékén garázdálkodó példányra kértek kilövési engedélyt.

A Brassó megyei állatvédő egyesületek képviselői ezzel szemben azt kérték a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy ne adjon kilövési engedélyt, hanem találjanak más módszert arra, hogy az állatok ne jöjjenek le az erdőből a településekre élelemért.

Mint ismeretes, azt követően sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium tavaly a populációszabályozás céljával történő vadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 példány kilövésére adott engedélyt. Egy miniszteri rendelet 140 veszélyesnek bizonyult medve kilövését vagy áthelyezését teszi lehetővé, ám eddig a kérvények egyikét sem bírálta el a minisztérium.

A hazai medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány Hargita, Kovászna és Maros, valamint Brassó megyében található.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. október 24., 9:01
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Ugy latszik,ti a 450 peldany kilovetesebol nem tagitotok.Pedig ezt nem fogjak jovahagyni es jogosan nem.Ami a Fogaras-i tamado medvet illeti,erre a medvere azonnali kilovetesi engedelyt kell adni,vagy pedig altatolovedekkel megloni es irany a Zarnesti-i rezervacio.Sajnos az erdok irtasa ide vezetett,hogy a medvek,fokeppen most mikor a teli hibernalasra keszulnek,mivel a meg megmaradt erdokben nem talalnak eleg elelmet a teli almukhoz elegendo zsir es kaloriatartalomhoz,igy bejonnek a falvakba es varosokba etel utan kutatva.A medve problemat csak kozosen es jozan emberi gondolkodassal oldhatjuk meg,kerekasztalhoz ulve ugy a termeszetvedok mint a vadasz egyesuletek es erdeszetek,mert a gond ami ide vezetett sokkal nagyobb mint ahogyan most latszik.Higgyetek el nekem,kedves olvasok,hogy nem a medvek a hibasak,hogy a helyzet igy eldurvult,hanem az EMBER. Es amig az EMBER ezt nem ismeri el addig jozan ,racionalis es emberi megoldas a problema orvoslasara nem fog szuletni.

 • User
  Dátum: 2017. október 24., 14:09
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ujsagiro urak,maguk is szegyentelenek hogy buzditsag azokat a gyenge embereket.Szegeny allatoknak lekaszaboltak es
  elloptak az eledelüket .Az a nehany rablo nepseg most meg karteritest is akarnak de sok evekig onnan loptak a fakat.
  A miniszterium nem halgat nagyon minden hazugsagra mert a medve nem öl . Az a ket szemelyt akiket megtamadot a
  medve aki szegeny vedette a kicsi botschat az a ket szemely meg tulzasba is vidtek a helyzetüket.Buzdito usagirok meg
  nem irtak hogy a medve megölt valakit.Rablo banda most vigyek ki a termesüket az allatoknak,de sajnos ugy viselkednek
  mind a barbarok idejeben.

  • User
   Dátum: 2017. október 25., 8:00
   ÉRTÉKELÉS: -16

   Maga lekaszabolni valo hullye!!Jar be a medve az on kertjebe minden ejjel es tesszi tonkre a gyumolcsfakat vagy minden egyebet letapodva a keritest osszetorve tavozik?
   Nekem nincs erdokitermelo cegem de azt tudom hogy a kivagott erdo helyen 1-2 ev utan malna es szeder lesz es tudtommal a medve nem fat eszik,hust is kevesebbet.Foleg gyumolcsot fogyaszt es fuvet legel.
   A betelepitett medve aki kukazasbol elt es az utodai sem fognak szarvasra vadaszni se malnat enni,konnyebb nekuk bemmeni a kertekbe s a tyukolba
   Levagtak egy-egy darab erdot,de az visszano ,az erdok terulete nem csokkent,hanem a medvek szaparodtak el.Ha valaki 2 hektar foldbol tartotta el a 4 tagu csaladjat es egy 60 n2 hazban elt,kesobb nehany fal athelyezesevel el fognak ferni 20-an es a 2 ha folbol is meg tudnak elni???

 • User
  Dátum: 2017. október 25., 1:16
  ÉRTÉKELÉS: -14

  Csak írogat ez a nyelvgyilkos. A szomorú, hogy még vannak lelki társai, akik tetszikelik a böfögését. Botschanat, de nagy az isten állatkertje. Könyörgök: írd be a mondanivalódat egy általad ismert nyelven a Google fordítóba és onnan másold be. A témáról: régebb nem volt ennyi erdö. A monarchia idején kezdödött a beerdösítés, lásd pl. Orbán Balázs rajzait. Hetven évvel ezelött a Bálványos vár oldala teljesen kopár volt, arról mar fényképek vannak. Erdö- és vadgazdálkodásra szükség van. Hülyékre kevésbé.

 • User
  Dátum: 2017. október 25., 10:41
  ÉRTÉKELÉS: 22

  En kommentemmel nem sertegettem senkit,de ugy latom,hogy a kulturalatlan, szemianalfabetak seregenek ez meg van engedve ennel az ujsagnal.A hozzad hasonlo BIRKA, az legel fuvet.Regebb az erdeszet feladata volt,hogy etesse az erdoben elo medveket,olyan idoszakokban mikor tudtak,hogy kevesebb az eledel.Es mit nevezel te erdogazdalkodasnak?! A lopast,a pusztitast?!Es mi lessz a lepusztitott erdo helyen? Malna es szeder?!Es ,szerinted ez egy -ket ev mulva.De 20 ev mulva,ha igy haladunk es ilyen gondolkodasu barmok fogjak vezetni ezt az orszagot amilyen te vagy,tudod mi lesz itt? SIVATAG! Akkor majd a pupostevedet kell feltsed a hienaktol. Na de a legjobban a kommentedbol ez a mondat tetszett,idezem:”Jar be a medve az on kertjeben minden ejjel es tesszi tonkre a gyumolcsfakat vagy minden egyebet letapodva a keritest osszetorve tavozik.” Erre csak annyit mondhatok-SZEGENY MEDVE.Jol eldangalhattad, ha osszetorve tavozik.Ez a mondat szerint a barbar te vagy es nem a medve.Es mit hadarsz meg ossze?! -hogy a betelepitett medve nem fog szarvasra vadaszni?!Vegyetek be az udemerebe es adjatok neki vadaszengedelyt.Akkor majd fog! Es annak a masik nagyokosnak,aki azt irja,hogy Orban Balazs idelyen nem volt ennyi erdo,meghogy a Balvanyos vari hegyoldal teljesen ures volt.Lehet,hogy ez a hegyoldal ures volt,de nezd csak meg a Veresviz fele a hegyeket (ne csak az ut mellett,hanem faradjal fol a hegyek ormara,onnan jobban latod majd),aztan nezd meg a Bixad feloli hegyoldalakat is. Ami pedig a kommented veget illeti,azzal egyetertek,annyi kulombseggel,hogy erdo es vadgazdalkodasra szukseg van.Tolvajokra,erdogyilkosokra es termeszetpusztitokra ,NINCS!!!

 • User
  Dátum: 2017. október 25., 13:00
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Mint mindig, félretájékoztató írás (mert cikknek nem nevezném), igenis elbírálták már jórészt, sőt már meg is lőttek 3-at Kovászna megyében. Ajánlom az írónak, hogy vegye fel a kapcsolatot a vadásztársasággal és kérdezzen arra is rá, hogy hol lőtték meg őket és milyen indíttatásból.

  • User
   Dátum: 2017. október 25., 17:56
   ÉRTÉKELÉS: 24

   A vadasztarsasagot ugyan kerdezheti !!! Hazug banda !Az elnokuk semmitmondo nevtelen kommentekbe keveredik ,okoskodik ,dicseri a vadgazdalkodast ,es mindenkit lehulyez ,nyelvgyilkosnak stb. nevez ! Egy nagy O !

 • User
  Dátum: 2017. október 25., 19:42
  ÉRTÉKELÉS: 32

  A Szent-Anna tonal lelott anyamedverol irjatok,melyet bocsostol lelottetek a nyariszezon vegen. A medveket egesz szezonban engedtek a to mellett koszalni,csak azert,hogy vonzzak a hulye kocaturistakat veluk,hadd doljon a le.Aztan mikor a szezonnak vege volt,mar a medvekre nem volt szukseg igy hat kilottek az anyamedvet mindket boccsaval.Meghogy ti aggodtok az emberek eleteert.Egy hazug,gyilkos rablobanda vagytok akik felrevezetitek ezt a felanalfabeta nepet.Vagy arrol irjatok,hogy a National Geographic csatorna,magyarorszagi munkatarsanak a kamerajat,melyet Tusnadfurdo kozeleben egy medvelesen helyeztek el,hogy megfigyeljek vele a medvek eletet,melyik “vadasz” kollegatok lopta el.Szegyentelen gyalazatos rablotolvajok!

 • User
  Dátum: 2017. október 25., 22:08
  ÉRTÉKELÉS: -18

  Engemet birkanak neveztel mert azt irtam hogy a medve fuvet legel ,de en ezt fenykeppel is tudom bizonyitani.Te pedig szerintem egy NAPLOPO KOCSOG vagy,aki irigy hogy neki nincs erdeje es nem tegeztelek le ismeretlenul te muvelt.Ha tudnal jobban olvasni,lattad volna hogy a keritest es azosszetorve kozt nincs vesszo te ertelmezo zseni.
  az eldangal talan eltangal akar lenni?
  buzditsag =buzditjak?
  botschat+talan a medve bocsra gondoltal?
  vidtek=vittek?

 • User
  Dátum: 2017. október 26., 9:38
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Azt a kommentet melyben ‘BOTSHAT” van irva,nem en irtam.Es a kutya is eszi a fuvet,mikor faj a gyomra vagy a gyomraba kerult szorcsomoktol akar szabadulni.Majdnem minden allat ezt teszi,ha faj a gyomra.Ettol meg nem mondjuk azt,hogy a kutya legel.

 • User
  Dátum: 2017. október 26., 11:27
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Ujdonsag most a medvekel meg politizalnak is söt felhasznalyak öket nyaron viszik öket szorakoztattni a turistakat.Aza tisztesseges ember megirta az igazatt.Engedely nelkül is lövik az allatokat rengeteg vadasz a penzert visszi az idegeneket
  jo penzert vadasni.Az idegenek jol megfizetik.Maguknak a fönökük a lopott hazba muzeumot allitot fel hogy lasak a fiatalok aszt a gyönyörüseget.Mindent tulzasba visznek aszt hiszik a vadaszok szentek akkor nem lenne az erdök ilyen allaotba.