Felhívás!

Évi 350 lejt kaphatnak egyenruhára az állami iskolában tanuló gyermekek

Évi 350 lejt kaphatnak egyenruhára az állami iskolában tanuló gyermekek Románia

Elfogadta keddi ülésén a szenátus azt a jogszabálytervezetet, amely 350 lejt biztosít iskolai egyenruhára, vagy annak megfelelőjére az állami iskolákban tanuló gyermekeknek.

A javaslat a 2007/35-ös törvényt módosítja, amely előírja, hogy az iskolák egy megkülönböztető ruhadarab – egyenruha -, vagy kiegészítő – jelvény, sál – viselését szabhatják meg diákjaik számára.

A Cătălin Iliescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora által kezdeményezett és a tanügyi bizottság által módosított javaslat előírja, hogy minden iskola maga szabja meg az egyenruha modelljét a szülői bizottságokkal és diáktanácsokkal való konzultáció nyomán.

A juttatáshoz szükséges alapokat az oktatási minisztérium büdzséjéből biztosítják – mondja még ki a jogszabályjavaslat.

A jogszabályt első házként tárgyalta a szenátus, a végső döntést a képviselőházban hozzák meg.

Tanulók Országos Tanácsa: megfelelő biztonsági intézkedések hiányában az egyenruha kötelezővé tétele tartalom nélküli forma

Ellenzi a Tanulók Országos Tanácsa azt a törvénykezdeményezést, amely szerint 350 lejes utalványt kapnának az iskolások egyenruha beszerzésére. A tervezetet kedden fogadta el a szenátus első házként.

A Tanulók Országos Tanácsa szerdai közleményében rámutat, már júniusban kifejezte a javaslattal szembeni ellenvetését, amikor a jogszabálytervezetet iktatta a felsőház.

Az intézkedés jelen gazdasági helyzetben fölösleges pluszterhet róna a költségvetésre – vélik a tanulók képviselői -, ugyanakkor “a szenátorok felelőtlenségéről és közömbösségéről” árulkodik az a tény, hogy jelentős alapokat fordítanának erre a célra, miközben 900 ezer diáknak nincs hozzáférése az online oktatáshoz.

A tanulók tanácsa közleményében leszögezi, az iskolák biztonságossá tételét célzó megfelelő intézkedések – iskolaőrök, kamerás megfigyelés – hiányában az egyenruha kötelezővé tétele “tartalom nélküli forma”, amely semmiképpen nem vezet az oktatás minőségének javításához, “legfeljebb csak ezt a látszatot kelti”.

“A tanulóknak a minőségi oktatáshoz való hozzáférést kell biztosítani, nem egyenruhára van szükségük, amely legfeljebb jól mutat a fényképeken” – fogalmaznak közleményükben az országos tanács képviselői, és kérik a tervezetről döntő házként szavazó képviselőházat, hogy utasítsa el a törvényjavaslatot.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.