Felhívás!

Elvennék a nyugdíjpénzt

Elvennék a nyugdíjpénzt Románia

Az államháztartást nem lehet kiegyensúlyozni azzal, hogy elveszik a nyugdíjrendszer második pilléréből a pénzt, ami egyébként rendkívül rossz üzenet nyugat felé, hanem adóemelésre is szükség lesz –állapították meg tegnap többen is a Jövő bankja rendezvény résztvevői közül. Ugyanakkor a kormány azt fontolgatja, hogy megszünteti a 35 év alattiaknál előírt magánnyugdíj-befizetések kötelező jellegét.

 

„Az államháztartási hiány csökkentésének a legegyszerűbb módja az adóemelés. Egyelőre a nyugdíjrendszer második pillérről beszélnek, talán ez lesz az első lépés, de valószínűleg nem lesz elég, úgyhogy majd az adók következnek, elsősorban a jövedelmi adó vagy a közvetlen adók” – jelentette ki Adrian Codîrlaşu, a pénzügyi elemzők romániai egyesületének elnöke, írja az Agerpres.

Florian Libocor, a Román Fejlesztési Bank (BRD) vezető közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy az adók emelése nehéz folyamat lesz, miután éppen ennek az ellenkezőjét ígérték. „A nyugdíjrendszer második pillérének államosítását csak egyszer lehet megcsinálni. Másodszor nincs ahonnan elvenni. És hogyha ez megtörténik, Isten ments, hogy megtörténjen, egy igen rossz jelzés lesz nyugat felé. Adók és illetékek? Sok sikert kívánok! Nagyon könnyű adni, de nehéz, nagyon nehéz elvenni” – hangoztatta Florian Libocor. Véleménye szerint az államháztartási hiány csökkentésének egy másik módja a beruházások visszafogása, amit folyamatosan tapasztalunk is. Kifejtette: rövidtávon a megoldás az adók hatékony begyűjtése lenne, ami szintén nem egyszerű feladat.

Erről már tavaly elkezdődött a vita, akkor a kormány úgy döntött, hogy 2018 januárjától 5,1 százalékról 3,75 százalékra csökkenti a dolgozók bruttó bérének azt az arányát, amelyet az állami nyugdíjpénztárnak át kell utalnia a kötelező magánnyugdíjalapot kezelő magánbiztosítóknak. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter korábban elmondta: az állam gazdaságosabban tud bánni a biztosítottak pénzével, ezért olyan ösztönző rendszert igyekeznek bevezetni, hogy minél többen válasszák az állami nyugdíjat a kötelező magánnyugdíjak helyett. Teodorovici szerint ugyanis az állami nyugdíjnak nagyobb a hozama, mint a magánnyugdíjaknak.

A romániai külföldi befektetők tanácsa (FIC) szerint a kötelező magánnyugdíjak megtartása létfontosságú, hogy a biztosítottak nyugdíjba vonulásuk után is megfelelő életszínvonalnak örvendhessenek, írja az MTI. Felidézték, hogy valamennyi becslés szerint 2040-ben demográfiai okok miatt a román állami nyugdíjrendszerre hatalmas nyomás fog nehezedni, ezért szerintük a kötelező magánnyugdíjak vehetik át ennek a tehernek egy részét. Úgy vélték, a kormánynak meg kell őriznie a jelenlegi rendszert, sőt az eredeti terveknek megfelelően 6 százalékra kellene növelnie a magánbiztosítóknak átutalt jövedelemarányt.

A 2007-ben beindított hárompillérű – állami, valamint kötelező és fakultatív magánnyugdíjból álló – öregségi járandósági rendszert pénzügyi elemzők szerint a kormány azért akarja átalakítani, hogy betömje az államháztartásban keletkezett lyukakat. A kötelező magánnyugdíjalapokban eddig 42 milliárd lej gyűlt össze 7 millió személy után.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. május 17., 10:39
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Europa szegyene vagyunk…..lassan a Vilag szegyene,ilyen nyiltan lopni sehol a VILAGON nem tudnak.Nem eleg a pofatlanul nagy fizetes a ,,tisztelt honatyaknak,,kell meg legalabb 2-3 specialis nyugdij hogy nyugodtabban tudjanak szundikalni.