Felhívás!

Elfogadta hétfőn a szenátus az Anghel Saligny országos beruházási programot

Elfogadta hétfőn a szenátus az Anghel Saligny országos beruházási programot Románia

Első házként elfogadta hétfőn a szenátus az Anghel Saligny országos beruházási programról szóló, 2021/95-ös sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet.

A javaslatot módosítások nélkül fogadta el a felsőház, 88 támogató, 14 ellenszavazattal, 25 tartózkodás mellett.

Az USR 16 módosító javaslatot nyújtott be a tervezethez, de ezeket mind elutasították a szakbizottságban.

A tervezet vitáján a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora, Maricel Popa leszögezte, alakulata támogatja a kezdeményezést, de felhívta a figyelmet, hogy nem a polgármesterek politikai hovatartozása alapján kell majd dönteni a pályázatok finanszírozásáról.

A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) képviselő Nicolae Neagu rámutatott, a vidéki települések nagyon várják már ezt a programot, ugyanakkor hangsúlyozta, e tekintetben nem fog számítani, mely párthoz tartozó polgármester vezet egy adott települést.

A tervezet elfogadása mellett foglalt állást az RMDSZ szenátora, Császár Károly is.

A felsőház költségvetési bizottságának elnöke, Claudiu Mureşan USR-s szenátor azt mondta, a tervezet jelenlegi formájában semmiben sem különbözik a helyi fejlesztések országos programjától (PNDL), ezért alakulata nem támogatja azt.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, Claudiu Târziu kezdeményezte a tervezet visszautalását a szakbizottságba, de nem járt sikerrel. Az AUR szenátorai tartózkodtak a voksoláskor.

A 2021/95-ös sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetről a képviselőház szavaz majd döntő házként.

A jogszabály értelmében az Anghel Saligny mérnökről elnevezett, összesen 50 milliárd lej keretösszegű programot a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztérium bonyolítja le 2021 és 2028 között. Ennek keretében víz-, szennyvíz- és gázhálózatok, valamint az úthálózati infrastruktúra korszerűsítésére pályázhatnak az önkormányzatok.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.