Felhívás!

Elfogadta a kormány az államelnök-választás menetrendjét

Elfogadta a kormány az államelnök-választás menetrendjét Románia

A külhoni románok november 8-án, 9-én és 10-én szavazhatnak majd az államelnöki választásokon a keddi kormányülésen elfogadott jogszabályok értelmében, a választási kampány pedig október 12-én kezdődik.

Nelu Barbu kormányszóvivő a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón ismertette a választások megszervezésének menetét, amely a következő:

* szeptember 2. – a határideje a választási szövetségek megalapítását szentesítő protokollumok benyújtásának a Központi Választási Irodához (BEC);

* szeptember 11. – a határideje annak, hogy a külhoni románok regisztráljanak a választói jegyzékbe szavazókörzetes, vagy levélszavazásra;

* szeptember 22., 24 óra – a határideje az államelnöki jelölések benyújtásának a BEC-hez

* október 12. – startol a választási kampány;

* november 8. – a külhoni szavazás első napja, 2 órától 21 óráig lehet voksolni;

* november 9., reggel 7 óra – beáll az ország területén a kampánycsend;

* november 9. – a külhoni szavazás második napja, 7 órától 21 óráig lehet voksolni;

* november 10. – reggel 7 órakor kezdődik a szavazás belföldön, illetve ez a külhoni szavazás harmadik napja. 21 órakor zárulnak az urnák, de azok, akik 21 órakor bent vannak a szavazókörzetben, vagy sorban állnak előtte, még leadhatják voksukat 23 óra 59 percig.

A kormányszóvivő hozzátette, hogy a kedden elfogadott jogszabályok leszögezik még a választások megszervezésében és lebonyolításában résztvevő és illetékes intézmények – a belügyminisztérium, a külügyi tárca, a Hivatalos Közlöny, a Speciális Távközlési Szolgálat (STS), az Országos Statisztikai Hivatal (INS), Állandó Választási Hatóság (AEP) – hatáskörét.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.