Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elfogadta a képviselőház az orosz vírusirtó szoftverek beszerzését és használatát tiltó tervezetet

Elfogadta a képviselőház az orosz vírusirtó szoftverek beszerzését és használatát tiltó tervezetet Románia

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház az állami közigazgatás informatikai rendszereinek védelméről szóló törvénytervezetet, amely megtiltja az orosz fejlesztésű vírusirtó szoftverek beszerzését.

A jogszabályjavaslat 257 támogató szavazatot kapott az alsóházban.

A törvénytervezet megtiltja a központi és helyi hatóságok, illetve intézmények számára az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeinek és szolgáltatásainak beszerzését és használatát informatikai hálózataikon és számítógépes rendszereiken.

Az indoklás szerint az Ukrajna ellen intézett orosz invázió miatt egyre több uniós tagállam adott ki ajánlásokat vagy fogadott el kötelező erejű jogszabályokat, amelyekben előírják hatóságaik és intézményeik számára, hogy ha a Kaspersky Lab vírusirtó szoftvereit használják, cseréljék le azokat, mivel fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország kibertámadásokra használja ezeket.

A jogszabály előírásainak megsértése pénzbírságot von maga után, ennek kiszabása a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium által erre kijelölt személyzet és a Románia Digitalizációjáért Hatóság feladata – szögezi le a tervezet.

A szenátus már elfogadta a törvénytervezetet, a képviselőház döntő házként szavazott róla. 

forrás: Agerpres

fotó: pixabay.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük