Felhívás!

Egymillió lejt utalnak ki a kormány tartalékalapjából David Popovicinak

Egymillió lejt utalnak ki a kormány tartalékalapjából David Popovicinak Románia

Egymillió lejt utalnak ki David Popovici kétszeres világbajnok úszónak a kormány tartalékalapjából.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a csütörtöki kormányülés után jelentette be a kabinet döntését, miszerint “rendkívüli teljesítménye” elismeréseként egymillió lejt utalnak ki a fiatal sportolónak a kormány tartalékalapjából.

A 17 éves David Popovici két aranyérmet nyert a Budapesten zajló vizes világbajnokságon, a férfi gyorsúszás 100 méteres és 200 méteres versenyszámában is diadalmaskodott, utóbbiban új junior világrekordot állítva fel. Popovici a második a világbajnokságok történetében, aki mindkét távon aranyérmet szerzett, rajta kívül ez csak az amerikai Jim Montgomerynek sikerült 1973-ban.

A MOL is támogatta az ifjú tehetséget

Hősként ünneplik Romániában a budapesti vizes világbajnokságon két aranyérmet nyert David Popovici-ot, akinek pályafutását a MOL Románia is támogatta.

A román közvéleményt és tévétársaságokat annyira felkészületlenül érte Popovici sikere, hogy a hétfői döntő élő közvetítésének a jogát egyik romániai televízióadó sem vásárolta meg, így a romániai sportrajongók csak idegen adókon izgulhatták végig Popovici versenyzését. A szerdai döntőt már a román köztelevízió élőben közvetítette, és több televízió is Budapestre küldte a stábját.

Az ifjú világbajnok a verseny végén lenyűgöző higgadtsággal és magabiztossággal nyilatkozta, hogy mostani díjai csak a pályafutása kezdetét jelentik, és ezekkel a sportot, a mozgást, az egészséges életmódot kívánja népszerűsíteni hazájában. Camelia Potec olimpiai bajnok, a Román Úszószövetség elnöke arra emlékeztetett, hogy David Popovici nem a semmiből érkezett a világbajnokságra, 11 éves kora óta évről-évre megdöntötte a korosztálya országos csúcsait.

A fiatal sportoló pályafutását a MOL Románia is támogatta. A Kolozsváron működő Közösségért Alapítvány a magyar kőolajtársaság forrásaiból finanszírozott MOL Tehetségtámogató Programján keresztül 2018-ban és 2020-ban nyújtott utazási és eszközbeszerzési támogatást az úszónak, májusban pedig Popovici tavalyi felterjesztésére tüntette ki Mentor-díjjal az edzőjét, Adrian Rădulescut.

András Imre, a Közösségért Alapítvány igazgatója az MTI-nek elmondta: a Mentor-díjat korábban idősebb edzőknek, tanároknak ítélték oda, de David Popovici ajánlása meggyőzte a kuratóriumot arról, hogy a mindössze 32 éves Adrian Rădulescu is megérdemli az elismerést.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. június 23., 15:19
    ÉRTÉKELÉS: -7

    Sportra mindig akad pénz! 1 milliót?!! Mire fürdőnacira?! 17 éves gyerek, tehetséges!! Biztosítsanak neki non stop medencét, edzőt! Minek a millió! 100 gyári munkás mennyi idő alatt keresne meg ennyi pénzt?!