Felhívás!

Egyfordulós polgármesterválasztás

A Román Parlament szenátusának közigazgatási szakbizottsága 7-2 szavazataránnyal elutasító jelentést fogalmazott meg azzal a törvénymódosító tervezettel szemben, amely azt célozza, a helyhatósági választás legyen ismét kétfordulós ott, ahol a municípiumi, városi és községi polgármesterek közül egyik jelölt sem érte el az 50 százalék plusz egy szavazatot az első fordulóban.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott javaslat a 2015. évi 115-ös számú törvényt módosítaná. A tervezet halad tovább a törvényalkotási eljárások útján, de egyáltalán nem valószínű, hogy a 2020-as polgármesterválasztás kétfordulós lesz. Viorica Dancila kormányfő már júniusban felhívta a figyelmet, hogy választások előtti 12 hónap alatt nem szabad választási törvényt módosítani. A törvénymódosítás kezdeményezői azzal érveltek, hogy matematikai értelemben például Gabriela Firea a választásra jogosult lakosok 13,84 százalékának szavazataival lett Bukarest főpolgármestere.

A romániai és erdélyi magyarság szempontjából az egyfordulós választás valamivel előnyösebb, elsősorban a kiegyensúlyozottan vegyes lakosú településeken, mint például Marosvásárhelyen. Az RMDSZ az egyfordulós választási rendszert támogatja, a kétfordulós ellen szavazott a parlamentben is.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.