Felhívás!

Dăncilă megpályázza a PSD elnöki tisztségét, az államfőválasztáson viszont nem indul

Dăncilă megpályázza a PSD elnöki tisztségét, az államfőválasztáson viszont nem indul Románia

Bejelentette Viorica Dăncilă miniszterelnök, hogy jelölteti magát a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségére, amelyről június végén dönt az alakulat kongresszusa.

“Azt hiszem, jelöltetem magamat, bár egyelőre a kongresszus megszervezése foglalkoztat… Remélem, lesznek még más jelöltek is” – mondta a PSD-elnöki tisztséget jelenleg ideiglenes jelleggel betöltő Dăncilă a Marius Tucă Show című műsorban. A miniszterelnök hozzátette, akkor is jelölteti magát, ha a parlament megszavazza az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, ezt azonban nem tartja valószínűnek.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben megválasztják a PSD elnökének, indulni fog-e az államfőválasztáson, a kormányfő így válaszolt: “Nem, azt hiszem, fel kellene már hagyni azzal, hogy a párt elnöke kell hogy legyen az államfőjelölt”.

Dăncilă ama meggyőződésének is hangot adott, hogy az államfőjelöltnek elsősorban ismertnek kell lennie, aki ugyanakkor élvezi a lakosság jelentős hányadának bizalmát. A miniszterelnök hozzátette, a párt államelnökjelöltjének kiválasztása előtt több közvélemény-kutatást terveznek végezni, és azt sem tartja kizártnak, hogy párton kívüli személyt indítsanak. “Fontos meghatározni, hogy milyen jelöltet szeretnének látni az emberek. (…) Azt hiszem, az emberek egy kiegyensúlyozott államfőt szeretnének maguknak, aki minden román állampolgár elnöke, aki nem osztja meg az állampolgárokat, aki számára nem létezik olyan, hogy az én pártom és a mások pártja, az emberek közvetítő szerepet ellátó elnököt akarnak, akinek jók a kapcsolatai külfölddel” – fogalmazott a műsorban.

A kormányfő hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy a június végén tartandó kongresszuson megnevezik a párt államfőjelöltjét, mert túl rövid az idő a tervezett felmérések elkészítésére, ezért vélhetően júliusban ismét összehívják a kongresszust, és akkor fog kiderülni, kit indít a PSD az év végén esedékes elnökválasztáson.

Reméli több jelölt is lesz

Viorica Dăncilă reméli, hogy többen is benyújtják jelölésüket a párt elnöki tisztségére, amelyről a hónap végén dönt a párt kongresszusa.

“A bizalmatlansági indítványról beszéltünk ma és a kongresszusról, amit június 29-én akarunk megszervezni. Szóba került még a statútum módosítása, és létrehoztunk egy munkacsoportot a párt politikai programjának az újragondolására (…) Nem esett szó a jelölésekről a párt elnöki tisztségére, de én remélem, hogy több jelöltünk lesz, mert véleményem szerint nem jó, ha csak egy jelölt van” – fejtette ki Dăncilă a PSD Országos Állandó Tanácsának ülését követően.

Úgy véli, a PSD jövendőbeli elnökének kiegyensúlyozott, Európa-párti személynek kell lennie, aki “türelemmel meghallgat minden kollégát”, és tanácskozik velük, mert minden vélemény fontos.

“Nem az elnöknek kell meghoznia a döntéseket, hanem a vezető testületekben kell azokat közösen meghozni, hogy mindenki örülhessen a jó döntés eredményeinek, vagy vállalja a felelősséget a rossz döntésért. Kollektív vezetésre van szükségünk” – fűzte hozzá Dăncilă.

Teodorovici lehet az egyik kihívó?

Minden lehetőséget számításba vesz – jelentette ki Eugen Teodorovici pénzügyminiszter arra a kérdésre, hogy jelöltetné-e magát a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségére.

“Várjanak csak, mert a megbeszélések még zajlanak. Én abszolút mindent számításba veszek, számtalanszor elmondtam már, úgy gondolom, hogy minden politikusnak megvan ez a kötelessége azokkal szemben, akiket képvisel. Meglátjuk a párton belüli tárgyalásokon, június 29-én, a kongresszuson” – fejtette ki Teodorovici a Victoria-palotában, ahol arrólk kérdezték az újságírók, számításba veszi-e azt, hogy versenybe szálljon a PSD elnöki tisztségéért.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.