Felhívás!

Ciucă: a jelenleginék magasabb energiaár-kompenzáció nem lehetséges

Ciucă: a jelenleginék magasabb energiaár-kompenzáció nem lehetséges Románia

A jelenleginél magasabb energia- és gázárkompenzáció nem lehetséges, tekintettel az erre a célra szánt költségvetési keretre – jelentette ki Nicolae Ciucă kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a liberálisok vezetőségének kedd esti ülése után.

A miniszterelnököt arról kérdezték az újságírók, hogy megfontolandónak tartja-e a PNL a földgáz és az áram árának állami szabályozását, illetve milyen elképzelései vannak az energiaárak további mérséklésére.

Az energiaárak esetleges hatósági szabályozásáról Nicolae Ciucă elmondta: a kormány előbb tudni szeretné, hogy pontosan mennyibe került áprilisban a drágulások állami kompenzációja. Ebben a hónapban lépett ugyanis hatályba az az újabb sürgősségi rendelet, amellyel 2023 márciusáig támogatást nyújtanak a lakosságnak az energiaszámlák kifizetéséhez. “Miután ismerni fogjuk a konkrét összeget, meghozzuk a döntést” – jelentette ki.

Azt azonban leszögezte, hogy a jelenleginél magasabb kompenzációt nem tart lehetségesnek. “Őszintének kell lennünk, meg kell mondanunk az embereknek az igazat. Csak akkora összeget fordíthatunk erre a célra, amekkorát a már korábban nyilvánosságra hozott költségvetés előír” – mondta a miniszterelnök.

Újságírói kérdésre Nicolae Ciucă közölte azt is: a hazai lakosságot nem fogja érinteni az EU tagállamainak az a kötelezettségvállalása, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében. 

Nicolae Ciucă felkérte a Versenytanács elnökét, Bogdan Chiriţoiut, hogy ellenőrizze az energiaárak alakulását, tekintettel a súlyozott termelői átlagár és a piaci értékesítési ár közötti különbségre.

“Amennyire az energiatermelés és -értékesítés mechanizmusából megértettem, a másnapi piacnak kiegyenlítő piacnak kellett volna lennie. Ma már láthatjuk, hogy egy konszolidált energiakereskedelmi piaccá vált. Kérem, ellenőrizze, hogy vannak-e spekulatív elemek az energiakereskedelemben” – nyilatkozta a kormányfő. Hozzátette, hogy az ellenőrzésekbe be kell vonni az energiaügyi minisztériumot is. 

Tárgyalni fognak a 3000 lejnél kisebb nyugdíjak adómentesítéséről

A Nemzeti Liberális Párt megfontolandónak tartja a 3000 lejnél kisebb nyugdíjak adómentesítését, de erről az intézkedésről még nem tárgyaltak a koalícióban – jelentette ki Nicolae Ciucă.

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az alacsony nyugdíjak adómentesítését Raluca Turcan volt munkaügyi miniszter, a PNL Szeben megyei szervezetének elnöke javasolta. “Tárgyaltunk róla a párt vezetőségi ülésén, de egyelőre ez még csak egy javaslat. (…) Meg kell beszélnünk a koalícióban, és természetesen figyelembe kell vennünk a költségvetési vonzatát is, ami hozzávetőlegesen évi egymilliárd lej” – mondta a miniszterelnök. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.