Felhívás!

Cîţu: fontos lépés a helyzet rendezése felé, hogy az USR PLUS miniszterei részt vettek a kormányülésen

Cîţu: fontos lépés a helyzet rendezése felé, hogy az USR PLUS miniszterei részt vettek a kormányülésen Románia

“Fontos lépés” a kialakult helyzet rendezése felé, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség miniszterei részt vettek a kormányülésen – szögezte le a kormány csütörtöki ülését követően a miniszterelnök.

Florin Cîţu közölte: köszönetet mondott kollégáinak, hogy “volt erejük túllépni” tegnapi döntésükön, és belátták, hogy “sokkal fontosabb” Románia gondjainak megoldása.

“Románia nehéz perióduson megy át, és fontos, hogy valamennyien itt legyünk a románok érdekében” – hangsúlyozta Cîţu.

Amikor arról kérdezték, miként válaszol azoknak, akik nehezményezik, hogy a koalíciós partnerek előzetes értesítése nélkül menesztette Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, azt mondta, hogy “meglepte” ez a hozzáállás, mert a kormányzó pártok vezetői megegyeztek abban, hogy nem kérdőjelezik meg és nem vonják kétségbe a miniszterelnök alkotmányos hatáskörét.

“Nem indokolt további koalíciós szabályokat felállítani”

Az alkotmány előírásain túlmenően nem indokolt további koalíciós szabályokat felállítani – reagált Florin Cîţu arra a felvetésre, hogy jelen helyzetben szükségesnek tartja-e, hogy garanciát vállaljon a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetséggel szemben arra vonatkozóan, hogy a továbbiakban nem fogja előzetes egyeztetés nélkül meneszteni az alakulat valamely miniszterét.

“Nem akarom kommentálni a forgatókönyveket. Ugyanakkor nem hiszem, hogy jobban tudnánk ezt szabályozni, mint ahogyan azt az alkotmány teszi” – fogalmazott.

AZ USR-PLUS azon igénylésével kapcsolatban, hogy mielőbb üljenek össze a koalíciós pártok vezetői, a kormányfő azt mondta, a koalíciós üléseket rendszerint hétfőn tartják, így a következő ilyen egyeztetésre hétfőn kerül sor.

A miniszterelnök ugyanakkor cáfolta, hogy a csütörtöki kormányülésen vita alakult volna ki az USR-PLUS minisztereivel.

“A kormányüléseken soha nincs veszekedés, nincsenek viták. Azért vagyunk ott, hogy az emberek érdekeit szolgáló jogszabályokat fogadjunk el” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, miszerint egyetértene-e azzal, hogy a kormánykoalíció jelenlegi összetételének megőrzése érdekében a PNL elnöke, Ludovic Orban legyen a miniszterelnök, Cîţu azt válaszolta, hogy “a jelenlegi kormánykoalíció működik”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.