Felhívás!

Ciolacu: megtörténhet, hogy nem alakul meg a parlament december 21-én

Ciolacu: megtörténhet, hogy nem alakul meg a parlament december 21-én Románia

Esély van arra, hogy ne alakuljon meg az új parlament december 21-én – jelentette ki hétfő este Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A pártelnök szerint előfordulhat, hogy “többeknek problémájuk legyen azon a napon”, márpedig ha nem jelenik meg a megválasztott képviselők és szenátorok legalább kétharmada, az új törvényhozás nem tarthatja meg alakuló ülését.

Ciolacu, aki azt állítja, hogy “nem bujtogat senkit semmire”, kifejtette: egyesek “nem tartják be a demokratikus játékszabályokat és semmibe veszik a polgárok szavazatait”. A PSD elnöke úgy fogalmazott, hogy a jobbközép koalícióra törekvő pártoknak, amelyek hétvégén “kedvük szerint osztogatták a miniszteri tisztségeket”, nincs amin csodálkozniuk: amilyen a mosdó, olyan a törölköző.

Ciolacu leszögezte: a PSD elutasít minden variánst, kivéve azt, amelyben Alexandru Rafila professzort bízzák meg kormányalakítással.

A szociáldemokraták elnöke szerint természetes, hogy kommunikálunk a Románok Egységéért Szövetséggel (AUR).

Hozzátette: semmilyen közös projektjük sincs, és nem lehet politikai szövetségről beszélni.

Ciolacu szerint természetes, hogy megbeszéljék az AUR-ral a kialakult helyzetet, amikor “a vesztesek el akarják foglalni a parlamentet”.

A PSD elnöke emlékeztetett: a PSD-nek és az AUR-nak összesen 47 százaléka van a parlamentben.

Simion: még gondolkodunk, hogy részt veszünk-e az alakuló ülésen

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke úgy nyilatkozott hétfő este: még gondolkodnak azon, hogy részt vesznek-e az új parlament alakuló ülésén, ugyanis a PNL megpróbálta hátrányos helyzetbe hozni az AUR-t a parlamenti szakbizottságok elosztásakor.

“Még gondolkodunk rajta, hogy részt fogunk-e venni, mert mindeddig a PNL megpróbált hátrányos helyzetbe hozni minket a képviselőházi és szenátusi szakbizottságok helyeinek korrekt elosztásában. Erről beszéltünk is a PNL vezetőivel. Kihasználják, hogy fiatal párt vagyunk, és azt hiszik, hogy nem ismerjük a jogainkat” – jelentette ki az Agrepres hírügynökségnek Simion.

Az AUR társelnöke közölte: két fontos szakbizottság vezetését kérték mind a szenátusban, mind a képviselőházban: az oktatási, illetve a jogi bizottságét.

Megerősítette ugyanakkor, hogy az AUR a párton kívüli Călin Georgescut javasolja kormányfői tisztségre.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.