Felhívás!

Cîmpeanu: a fertőzöttségi ráta alakulásától függ az iskolák teljes újranyitása

Cîmpeanu: a fertőzöttségi ráta alakulásától függ az iskolák teljes újranyitása Románia

Mindaddig nem lehet javaslatot tenni az iskolák teljes újranyitására, amíg nem derül ki, hogy miként alakul a fertőzöttségi ráta az ortodox húsvét után – jelentette ki pénteken az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu rámutatott, minden intézkedésről a járványhelyzet függvényében döntenek, így az iskolák esetleges teljes újranyitásának lehetőségét is csak néhány hét múlva lehet megvizsgálni, miután lejár az ortodox húsvéti utáni “inkubációs periódus”.

A tárcavezető kiemelte, a pénteki adatok szerint az ország 939 településén meghaladja az 1-et a 14 nap alatt jegyzett koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve, 2224 településen pedig 1 ezrelék alatti a ráta. Hétfőtől 185 településen mindenki jelenléti oktatásban vehet részt, ami mintegy 80 ezerrel több tanulót jelent a pénteken jegyzett számhoz képest.

“Ehhez hozzáadódik még a végzős osztályokba járó 370 ezer tanuló, akik számára hétfőn kezdődik újra a tanítás. Hétfőtől tehát további 450 ezer tanuló jelenléti oktatásban vehet részt” – fogalmazott.

Megkérdezték tőle az újságírók, hogy meglátása szerint szeptembertől a megszokott körülmények között kezdődhet-e az új tanév. “Mindenkinek jogában áll remélni, hogy szeptember 13-án normális körülmények között kezdődik majd az iskola” – válaszolt.

Cîmpeanu arról is beszélt, hogy a 155 ezer beoltott tanügyi alkalmazott közül 145 ezren már a koronavírus elleni oltás második dózisát is megkapták.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások