Felhívás!

Bukarestben és az ország több városában tüntettek a korlátozások ellen

Bukarestben és az ország több városában tüntettek a korlátozások ellen Románia

Bukarestben és az ország több városában tüntettek hétfő este a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen.

Bukarestben néhány száz személy gyűlt össze az Egyetem téren, ahonnan a Victoria-palota elé vonultak.

A nemzeti színű zászlókat és AUR-jelvényeket magasba emelő, többnyire védőmaszk nélküli – tüntetők órákon keresztül meneteltek a városban, időnként petárdák robbanása is hallatszott. Késő este is mintegy 1500 ember követelte a korlátozások feloldását, de a csendőrség a kijárási tilalom ellenére nem próbálta eltávolítani az utcáról a tüntetőket.

A tiltakozók zászlókat lengettek, vuvuzellákat fújtak, és olyan jelszavakat kiabáltak, hogy “Le a kormánnyal!”, “Szabadságot!”, “Le a maszkkal!”, “Szájkosár nélkül!”.

Az Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) bejelentette, hogy tagsága országszerte csatlakozik a tüntetőkhöz.

Több százan tiltakoztak Konstancán, Nagyszebenben, Temesváron, Kolozsváron, Brassóban, Brăilán, több mint százan gyűltek össze Iaşi-ban, Galacon, több tucat ember tiltakozott Ploieşti-en, Tulceán és Focşani-ban is.

A tüntetések feszült légkörben zajlottak, Bukarestben és Nagyszebenben is dulakodás alakult ki egy-egy igazoltatást megtagadó tüntető és a csendőrök között.

Magyarellenességbe csapott át a tüntetés Piteștien

A helyi média tudósítása szerint több településen is hasonló tüntetés zajlott, amelyeken az AUR megmozdulásain korábban is rendszeresen jelen lévő futballszurkolók voltak a hangadók. Sokhelyütt a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Piteștien azonban az Argeșulonline.ro portál szerint az idegengyűlölő indulatok adott pillanatban a magyarok ellen fordultak és a tüntetők a romániai lelátókon időnként felcsendülő, “kifele a magyarokkal az országból” rigmust skandálták.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.