Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Elutasították Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

FRISSÍTVE: Elutasították Románia és Bulgária schengeni csatlakozását Románia

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa csütörtök délután bejelentette Brüsszelben, hogy Románia és Bulgária még nem lehet tagja a schengeni övezetnek.

A belügyi biztos gratulált Horvátországnak és a horvát népnek a csatlakozáshoz. Ugyanakkor azt mondta, Románia és Bulgária is megérdemli a felvételt a schengeni övezetbe, de nem sikerült megszerezniük a tagállamok egyöntetű támogatását.

Arra a kérdésre, van-e esély, hogy Románia és Bulgária csatlakozásának ügyét jövő héten megvitassa az Európai Tanács, Ylva Johansson azt felelte, meglepődne, ha ez így történne, de jómaga minden lépést támogat annak érdekében, hogy a két országot felvegyék a belső határellenőrzés nélküli térségbe.

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa elutasította csütörtöki ülésén Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe. A két ország schengeni csatlakozásának jóváhagyásához egyöntetű döntésre lett volna szükség a testületben, a 27 tagállam közül azonban Ausztria és Hollandia ellene szavazott. Hollandia képviselője megjegyezte, országa csak Bulgária felvételét ellenzi, de a két ország felvételéről csomagban szavazott a Tanács.

Iohannis: Ausztria sajnálatos és megalapozatlan magatartása kockára teszi az európai egységet és kohéziót

Klaus Iohannis szerint mélységesen igazságtalan Romániával és az állampolgáraival szemben, hogy Ausztria ellenkezése miatt nem született konszenzus csütörtökön az ország felvételéről a schengeni térségbe.

Az államfő sajtónyilatkozata szerint Románia kedvező döntést érdemelt volna, és ezt támasztják alá a schengeni kritériumok teljesítését megvizsgáló szakértői csoportok legutóbbi értékelései is.

„Egyetlen tagállam úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja ezeket a realitásokat, és megakadályozza az egyöntetű európai döntést, ami érthetetlen az egész Európai Unió számára. Ausztria sajnálatos és megalapozatlan magatartása (…) azzal a kockázattal jár, hogy aláássa az európai egységet és kohéziót, amelyre olyan nagy szükségünk van, különösen a jelenlegi geopolitikai helyzetben” – olvasható az elnöki hivatal honlapján közzétett sajtónyilatkozatban.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Románia továbbra is felelősségteljesen, eltökélten és jóhiszeműen fog fellépni az Európai Unió belső biztonságának megerősítéséért, ahogyan eddig is tette. Ugyanakkor köszönetet mondott valamennyi tagállamnak és az Európai Bizottságnak, amelyek – elismerve Románia érdemeit az EU külső határainak védelmében és az európai projekt megerősítésében – támogatták az ország schengeni csatlakozását.

Iohannis szerint Romániának továbbra is stratégiai célja marad a csatlakozás a belső határellenőrzés nélküli térséghez. „(…) Románia nem torpan meg! A schengeni csatlakozás stratégiai célunk, és nem állunk meg, amíg el nem érjük” – zárta sajtónyilatkozatát. 

Ciucă: mélységes csalódást okozott az EU Tanácsának döntése

„Mélységes csalódását” fejezte ki csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő amiatt, hogy az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának aznapi ülésén nem született konszenzus Románia schengeni csatlakozásáról.

A Victoria-palotában nyilatkozó miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy valamennyi tagállam készen állt „megnyitni Schengen kapuját” Románia előtt, elismerve az ország felkészültségét és az EU külső határainak védelmére tett erőfeszítéseit, egy ország kivételével. „Azért nem születhetett ma egyöntetű döntés, mert Ausztria megtagadta Románia belépését a schengeni térségbe” – jelentette ki Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök megköszönte a többi tagállamnak, az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és más európai intézményeknek, hogy „érvekkel, tényekkel és adatokkal alátámasztva” támogatták Romániát. Ausztria vétóját pedig megalapozatlannak nevezte. Elmondta, hogy Románia tételesen cáfolta azokat az illegális migrációval kapcsolatos adatokat, amelyekre Bécs a döntését alapozta. „Még csak nem is hazai becslésekre hivatkoztunk. Azokat az uniós intézményektől származó adatokat használtuk fel, amelyeknek továbbra is az európai döntések alapját kell képezniük” – jelentette ki.

Nicolae Ciucă emlékeztetett arra, hogy Románia aktív szerepet vállalt a migrációs nyomás csökkentésére irányuló közös európai megoldások kidolgozásában, és konkrét javalatokat terjesztett az Európai Bizottság elé. „Őszintén sajnáljuk és nem értjük Ausztria merev álláspontját” – fogalmazott a kormányfő.

Elmondta azt is, hogy Románia újraindítja a schengeni csatlakozási folyamatot, és fogytatni fogja ennek az „országos stratégiai célnak” az eléréséhez szükséges tárgyalásokat. „Bár sajnáljuk a mai döntést, (…) motivál bennünket a folytatásra” – zárta nyilatkozatát a kormányfő. 

Ciolacu: Ausztria kormánya szembemegy az Európai Unióval

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint az osztrák jobboldali kormány szembement az Európai Unió tagállami többségének akaratával.

„Az Európai Unió tagállamainak elsöprő többsége ma azt mondta, Románia megérdemli, hogy a schengeni térségben legyen! Az uniós tagállamok elsöprő többsége elismerte Romániának a cél elérése érdekében tett hihetetlen erőfeszítéseit! Köszönöm hazánk igaz barátainak! Sajnos, Hollandia konjunkturális szavazata mellett – amelyik leszögezte, hogy nincs Románia ellen – Ausztria jobboldali kormánya ma úgy döntött, hogy szembemegy az Európai Unióval” – írta bejegyzésében a PSD elnöke.

Ciolacu úgy vélekedett, hogy Ausztria szavazata „karácsonyi ajándék Vlagyimir Putyinnak”.

„Az európai egységre és stabilitásra ma súlyos csapást mért egy olyan állam, amely ezekben a nehéz időkben úgy döntött, hogy elhagyja európai bajtársait, és helyettük orosz érdekeket szolgál. Egyértelmű, hogy Ausztria elszakadt Európától. Ennek az abszurd szavazásnak bizonyára lesznek következményei Ausztriára nézve! Az európai államok nem fogják elfelejteni, hogy az osztrák jobboldali kormány mai döntése súlyos következményekkel jár az európai jövőre nézve. Romániának nincs szüksége Ausztria engedékenységére! Mi csak tisztességes bánásmódot akarunk, azt a tiszteletet, amelyik bármely más európai államnak kijár” – olvasható a képviselőház elnökének bejegyzésében.

Ciolacu megköszönte az európai szociáldemokratáknak, hogy kiálltak Románia mellett, ugyanakkor kifejtette: a jobboldalnak szembe kell néznie ezzel a helyzettel, amely „óriási problémát okoz magának az Európai Uniónak”.

„A jobboldali osztrák kancellár gesztusa az európai jobboldal kudarca is egyben, amely nem volt képes megoldani ezt a helyzetet. Egész Európa nekünk ad igazat, mindannyian tudjuk, hogy most az igazság Románia oldalán van. Tovább kell lépnünk, Romániának jövő héten az Európai Tanács elé kell vinnie az ügyet! Nem adjuk fel!” – írta Ciolacu.

Kelemen Hunor: gyalázatos döntés

 „Gyalázatos döntésnek” nevezte Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának elutasítását.

Az RMDSZ elnöke Facebook-bejegyzésben reagált arra, hogy csütörtökön az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe. A 27 tagállam közül Ausztria és Hollandia szavazott ellene. Hollandia képviselője megjegyezte, országa csak Bulgária felvételét ellenzi, de a két ország felvételéről csomagban voksolt a Tanács.

„Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Igen, gyalázatos ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul. A jóérzés ellen, az Unión belüli szabad mozgást lehetővé tévő törvénykezések ellen” – fogalmazott Kelemen.

A szövetségi elnök hangsúlyozta, Románia 11 éve teljesítette a csatlakozáshoz szükséges technikai kritériumokat, és élvezi a schengeni övezet tagországainak támogatását, amelybe „belerondított” Ausztria.

„Álszent döntésével azt bizonyította be, miként tiporhatók lábbal ezek a közös értékek és szabályok. Ami Romániát illeti: továbbra is folytatjuk a munkát, méltósággal, bátran, megalkuvások nélkül. Nem engedünk Ausztria szégyentelen zsarolásának! Hisszük, hogy ezekben a nehéz időkben a szolidaritást és nem a kirekesztést kell erősíteni. Nemcsak Romániának, hanem az Európai Uniónak is erre van szüksége!” – zárta bejegyzését Kelemen Hunor.

Drulă: mélyen igazságtalan a döntés

„Mélyen igazságtalannak” nevezte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának döntését, amellyel elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe. Cătălin Drulă szerint Lucian Bode belügyminiszternek le kell mondania.

Drulă Facebook-bejegyzésében azt írta, a romániaiak megérdemlik a schengeni tagságot, „sok munkával és komolysággal” kiharcolták maguknak ezt a jogot. Az osztrák kormány álláspontja „diszkriminációként fog bevonulni a történelembe”. „Megmagyarázhatatlan a Klaus Iohannist és a PNL-t is soraiban tudó Európai Néppárt álláspontja is. Tegnap az EPP vezetője ott állt az osztrák kancellár mellett, miközben utóbbi kifejtette, hogyan tagad meg tőlünk egy törvényes jogot, olyan okokból, amelyek nem Románián múlnak” – fogalmazott az USR vezetője.

Az ellenzéki párt elnöke ugyanakkor úgy véli, az illetékes hazai politikai vezetőknek vállalniuk kell a felelősséget jelen helyzetben. „Lucian Bode belügyminiszternek le kell mondania a kudarc miatt, „ami pedig az ország külpolitikájának vezetőjét, Klaus Iohannist illeti, ez a nap végérvényesen megpecsételte üres elnöki mandátumait” – nyomatékosította.

Simion: a kormány és az államfő kudarca

A jelenlegi kormány és Klaus Iohannis államfő kudarcának tekinthető, hogy az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe – jelentette ki csütörtökön a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján George Simion azt mondta, nem érti, miért ragaszkodtak a bukaresti hatóságok ahhoz, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács napirendre vegye az ország schengeni csatlakozásának ügyét, miközben egyértelmű volt, hogy nem születik kedvező döntés. „Ez a jelenlegi bukaresti kormány és Klaus Iohannis államfő kudarca. (…) Követeljük a teljes Ciucă-kabinet lemondását” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Az AUR elnöke úgy véli, a következő hat hónapban, amikor Svédország lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, „fel sem fog merülni” a schengeni övezet bővítésének kérdése.

Bírálta a román európai parlamenti képviselőket is. Mint kifejtette, harmadik napja tartózkodnak az EP-nél egy román parlamenti delegációval, ez idő alatt osztrák, német, olasz, francia, spanyol, svéd, észt, finn, belga, lengyel képviselőkkel is találkoztak, és sokan közülük azt mondták, hogy „a román diplomácia nem működik”, a román EP-képviselők többsége nem vesz részt a brüsszeli egyeztetéseken, „az irodáikban vagy a kávézókban ülnek”.

forrás: Agerpres

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 9., 8:45
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Meg azt is mondta Ciolacu, hogy ezek utan senki ne menjen sizni Ausztriaba . Oh mino tragedia ! Ettol nem fognak tudni nyugodtan aludni az osztrakok ! Legalabb ezutan az osztrak szallodakbol nem lesz aki ellopja a wc papirt es a haloszobakbol nem lesz aki kicsavarja a villanykorteket !