Felhívás!

Bizalmatlansági indítvány: Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt!

Bizalmatlansági indítvány: Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! Románia

Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! – ez a Viorica Dăncilă vezette kabinet megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány címe az Agerpres hírügynökség információi szerint.

A kezdeményezők szerint a jelenlegi kabinet a legkárosabb az utóbbi harminc év alatt hatalmon volt kormányok közül, ezért meg kell buktatni, és egy “karcsúsított”, mindössze 15 minisztériumból álló kormányt kell létrehozni.

A bizalmatlansági indítvány kezdeményezői arra kérik a törvényhozókat, hogy váltsák le a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezében lévő kormányt, mert csak így lehet megmenteni a romániai gazdaságot, egészségügyi és oktatási rendszert, valamint általában az állam intézményeit. “A Dăncilă-kormány leváltása alapvető feltétele annak, hogy Románia a normalitás útjára lépjen. Ez az indítvány nyújt esélyt számunkra, hogy új alapokra helyezve építsük újjá Romániát” – olvasható a szövegben.

A beadvány megfogalmazói szerint az országnak egy “karcsúsított”, európai, 15 minisztériumból álló kabinetre van szüksége, amelyet hozzáértő, feddhetetlen és felelős emberek alkotnak. A PSD-kormány menesztése után Románia a jelentős beruházások, az európai alapok felhasználásának és a minőségi közszolgáltatások útjára léphetne, ahol a gazdasági növekedés alapja a termelés és az export – olvasható a dokumentumban.

Az aláírók szerint egy működő demokráciában a kormányfő azonnal lemond, amint elveszíti a parlament támogatását, meg sem várva a bizalmatlansági indítványt. A Dăncilă-kabinetnek már a május 26-i választások után meg kellett volna tennie ezt a lépést, vélik a beadvány megszövegezői.

Szerintük a “konfliktuskerülő” hírében álló Viorica Dăncilă azonnal megmutatta igazi arcát, amint megszabadult Liviu Dragneától, a PSD korábbi elnökétől: miniszterelnöki funkcióját a bosszú eszközeként használta fel politikai ellenfeleivel szemben, munkatársait pedig nacionalista-soviniszta üzenetek megfogalmazására biztatta, és eltűrte a gyűlöletbeszédet.

A szöveg megfogalmazói azt is sérelmezik, hogy két év és nyolc hónap alatt több mint 80 miniszter fordult meg a kormányban, közülük többen csak politikai érdekeket szolgáltak. A kabinet számos kínálkozó alkalmat elszalasztott a fejlődésre, nem hívott le rendelkezésére álló uniós alapokat, és kevés pénzt fordított beruházásokra. “Az Egyesülés sztrádája, a moldvai, az olténiai vagy a Nagyszeben-Piteşti autópálya ügye egy centit sem mozdult előre a PSD-kormány alatt. A vasutakon a vonatok szinte hetente kisiklanak a tönkrement infrastruktúra következtében, és a vonatok már az elekromos rollereknél is lassabban közlekednek” – írják.

Az indítvány más területeken is bírálja a kormányt: például azt állítja, hogy az elriasztotta a befektetőket, a külföldön élő román állampolgárokat nem tájékoztatta kellőképpen a levélszavazás lehetőségéről, és nem vonta vissza a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét. A beadvány kezdeményezői ugyanakkor az egészségügy, az oktatás, valamint a közmédia helyzetét is felróják a PSD-kormánynak, és úgy vélekednek, hogy a kabinet átszervezésével Dăncilă miniszterelnök csak be akarja csapni az ország állampolgárait.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.