Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Beterjesztette becsületbeli lemondását Felix Bănilă DIICOT-főügyész

Beterjesztette becsületbeli lemondását Felix Bănilă DIICOT-főügyész Románia

Benyújtotta becsületbeli lemondását a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyésze, Felix Bănilă.

Hirdetés
Hirdetés

Bănilă ezt szerdán jelentette be, hozzátéve, nem azért mond le, mert nem tett volna eleget a tisztségével járó feladatoknak, ugyanakkor leszögezi, hogy a caracali gyilkosság ügye nem haladta meg szakmai képességeit.

A főügyész sajtóközleményben közölte, hogy Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyésszel, Ana Birchall igazságügyi miniszterrel és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlegének illetékeseivel folytatott tárgyalásai nyomán döntött úgy, hogy lemond tisztségéről.

Becsületbeli lemondását már az igazságügyi miniszter elé terjesztette, akinek továbbítania kell azt az államfőnek. Amíg Klaus Johannis elnök alá nem írja lemondását, addig ellátja a DIICOT irányításával járó feladatokat – szögezte le Bănilă.

„Lemondásom oka nem az, hogy nem láttam volna el teljes hozzáértésemet, szaktudásomat és jóhiszeműségemet latba vetve a funkciómmal járó feladatokat, de úgy ítélem meg, hogy jelen pillanatban lemondásomra feltétlen szükség van ahhoz, hogy kollégáimnak ne feszült légkörben kelljen folytatniuk a munkát. Amint már említettem, a DIICOT tevékenysége nem korlátozódik a caracali ügyre, és ha ezt az – általam indokolatlannak tartott – árat kell fizetnem azért, hogy megfelelő körülmények között lehessen folytatni a munkát, akkor visszalépek tisztségemből” – olvasható a főügyész közleményében.

Bănilă hozzáfűzi, tisztában van gesztusának következményeivel, de nem nézheti tétlenül, hogy a DIICOT támadások céltáblájává váljon olyan személyek részéről, akik erre nem jogosultak és nem rendelkeznek megfelelő szakmai ismeretekkel.

A caracali ügy kapcsán úgy fogalmaz: nyári szabadságáról való visszatérése dátumától, vagyis július 29-étől kezdve helyes és legális módon irányította a nyomozást, de ennek lebonyolítása az üggyel foglalkozó ügyészek hatáskörébe tartozik, az ő függetlenségük pedig mindenkivel szemben sérthetetlen. „Ha hivatalban maradnék, olyan konfliktusba terelném az igazgatóságot, amely hosszú távon se nekem, se a DIICOT-nak nem tenne jót” – vélekedik Bănilă.

Közleményét azzal zárja: reméli, hogy lemondása elszigetelt eset marad, és nem indítja meg az önkényes menesztések, felmondások sorozatát, mert az súlyos következményekkel járna az igazságszolgáltatás függetlenségére nézve.

FRISSÍTÉS: Giorgiana Hosu fogja ügyvivő jelleggel ellátni a DIICOT vezetését

Felix Bănilă lemondása nyomán a DIICOT jelenlegi helyettes vezetője, Giorgiana Hosu veszi át ügyvivő jelleggel az intézmény vezetését – közölték az Agerpres hírügynökséggel a DIICOT-hoz közel álló források.

A szabályzat értelmében a DIICOT vezetését ügyvivő jelleggel a főügyész egyik helyettesének kell átvennie. Az intézménynek két főügyészhelyettese van, Giorgiana Hosu és Oana Schmidt-Hăineală, utóbbi azonban nem kinevezett, csak delegált főügyészhelyettes.

FRISSÍTÉS 2: Aláírta az államfő Bănilă felmentését

Aláírta szerdán Klaus Iohannis államfő azt a rendeletet, amellyel felmenti tisztségéből a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség főügyészét, Felix Bănilát.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük