Felhívás!

Băsescu kettős mércéje

Băsescu kettős mércéje Románia

Traian Basescu volt államfő, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) az európai parlamenti képviselője kijelentette, ismét kérni fogja a moldovai állampolgárságot.

“Besszarábia az én országom. Amikor ott vagyok, otthon vagyok”, mondotta Traian Basescu, és értelmezhető utalást tett arra, hogy Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság nemrég megválasztott államelnöke visszaadja neki az állampolgárságot. A nyilatkozatra reagálva azonban Maia Sandu azt mondta, Traian Basescu hivatalból nem kaphatja vissza az állampolgárságot, ehelyett elölről kell kezdenie eljárásokat a moldovai állampolgárság igénylésére, megszerzésére.

Traian Basescu és felesége, Maria Basescu 2016-ban szerezte meg a moldovai állampolgárságot Nicolae Timofti akkori elnök jóváhagyásával. Egy év múlva azonban Igor Dodon új államfő elvette tőle, a visszavonást azzal indokolva, hogy Traian Basescunak a Moldovai Köztársaság belügyeibe való beavatkozásoknak minősülő kijelentései, megnyilvánulásai voltak. Basescu fellebbezett, de folyamodványát
elutasították.

A Moldovai Köztársasághoz, illetve a történelmi Besszarábiához kapcsolódó kijelentéseivel, viszonyulásával Traian Basescu kettős mércét alkalmaz, hiszen gyakran kifejezte nemtetszését, amikor magyarországi politikusok, kormány-tisztségviselők azt mondták, az erdélyi magyarok a magyar nemzet részei, és Magyarországnak, a budapesti kormánynak kötelessége megvédelmezni őket, azaz bennünket. Emellett rendkívül ingerülten, olykor durván reagált, amikor szóba került, hogy Erdély számára Magyarország az anyaország, hiszen majdnem ezer évig közigazgatásilag is együvé tartoztak. Eközben azonban Traian Basescu – sok más román politikushoz hasonlóan – abszolút természetesnek tartja Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülésének óhajáról beszélni, vagy arról, hogy “Besszarábia román föld”.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.