Felhívás!

Az összeesküvés-elmélet cáfolata

Az összeesküvés-elmélet cáfolata Románia

Iulian Fota, a Román Diplomáciai Intézet igazgatója, a Román Hírszerző Szolgálat Nemzeti Kollégiumának volt vezetője szükségét érezte, hogy állampolgári minőségének nézetéből részletesebben kifejtse álláspontját a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) létrejöttéről, gyors felfutásáról, meglepő választási sikeréről.

A szakértő megismétli előző kijelentését, az AUR román fogantatású, és szerinte ha felépítésében, stílusában, módszereiben néhol mégis a moszkvai Kremlin politikája tükröződik, ez puszta véletlen. “Ugyanúgy, ahogyan a legionáriusok, az AUR is alulról felfelé építkezik”, mutat rá Fota, aki szerint a “laboratórium” szó idézőjeles használata helyénvalóbb a szélsőséges szervezet születésével kapcsolatosan, hogy ne tápláljon összeesküvés-elméleteket. “A Nyugat-ellenes román nacionalizmus periodikusan ismétlődő történelmi jelenség, amely több korszakban is megnyilvánult. A Nyugathoz való közeledésnek, szorosabb kapcsolatoknak mindegyik időszakában létrejött egy-egy mozgalom a modernizáció tagadására, törekvéseinek oldására”, írja Iulian Fota, majd így folytatja: “Az AUR nem külföldiek összeesküvése, ilyen elméletre nincsenek sem bizonyítékaink, sem érveink. Azok a románok sorakoztak fel önként egy zászló mögé, akik az ország modernizációját veszélyként értelmezik”. A szakértő megjegyzi, az nem vitás, hogy “bizonyos keleti fővárosokban” elégtételt okoz az AUR politikai diskurzusa, de szerinte ezt a diskurzust senki nem erőltette rá a szervezetre külföldről. “Nyilván, az AUR az orosz fundamentalisták felé is tudatosan kinyújtja a kezét, mert szövetségeseket keres”, mutat rá Fota, és hangsúlyozza, a szervezet ténykedése nem bábjáték, a tagjait s vezetőit a saját akaratuk, elveik vezérlik.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 8., 19:55
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A koszosok kint kell szolgáljanak, mert itthon nincs amit megegyen, mégis ellenzi a nyugati kulturát, a civilizációt! A románon kívül mindenkit rühöl! Ezek olyanok mint a menekültek!!!😂