Felhívás!

Johannis rábólintott

Johannis rábólintott Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) közös küldöttsége tegnap hivatalosan is Klaus Johannis államfő elé terjesztette a Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő miniszterelnöki jelölésére vonatkozó javaslatot. A koalíció szenátorainak és képviselőinek a támogatását is élvező hölgy nevezésére Johannis rábólintott.

A cotroceni-i palotában zajlott egyeztetést követően a PSD-elnök közölte, ismertették az államfővel azt az eljárást is, amelynek nyomán Viorica Dăncilát jelölték a Mihai Tudose lemondásával megüresedett kormányfői tisztségre, az ALDE-t képviselő Daniel Chiţoiu pedig tájékoztatta az elnököt arról, hogy alakulata is támogatja az EP-képviselő jelölését. Dragnea hozzátette, bemutatta Johannisnak azon PSD-s és ALDE-s képviselők és szenátorok listáját, akik támogatják Dăncilát, így próbálva az elnök tudomására hozni, hogy „nincs semmiféle probléma a parlamenti többségen belül”.

„Azért tettem ezt, mert az elmúlt napokban olyan információk láttak napvilágot, hogy elveszítettük a parlamenti többséget, hogy vannak olyan törvényhozók, akik nem támogatják ezt a javaslatot” – fogalmazott tegnap délelőtt rövid sajtótájékoztatóján Dragnea. A szociáldemokrata pártelnök beszámolója szerint arról is tájékoztatta az államfőt, hogy a keddi és a szerdai nap folyamán több ízben is tárgyalást folytattak Viorica Dăncilăvel mind a PSD végrehajtó bizottságában, mind a koalíción belül, és az EP-képviselő elkötelezte magát, hogy felvállalja a kormányprogramban előírtakat.

„Az államfő tudomásul vette az általunk közölteket. Azt mondta, nem szeretné, ha tovább húzódna ez a helyzet, mielőbb szükség van új kormányra. Miután meghallgatja a többi pártot és elemzi a javaslatot vagy javaslatokat, dönteni fog, de nem tudjuk, hogy ma vagy holnap. Mi készen állunk arra, hogy rendkívüli ülésszakra hívjuk össze a parlamentet, hogy kezdjük el a miniszterek meghallgatását, és hogy szavazzunk a kormányprogramról, valamint az új kabinetről” – nyilatkozta a szociáldemokrata pártelnök.

Johannis sokat nem gondolkodott, ugyanis tegnapi lapzártánkkal egy időben rábólintott a PSD javaslatára, és Dăncilăt bízta meg kormányalakítással. E végett rendkívüli ülésszakra hívják össze a parlamentet – jelentette be Dragnea. Erre azért van szükség, hogy az új kormány január 29-én megkaphassa a beiktatásához szükséges parlamenti jóváhagyást. Jövő hétfőn összeül a PSD országos végrehajtó bizottsága az új kabinet tagjainak kijelölése érdekében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.