Felhívás!

FRISSÍTVE: 1207 hektárnyi leégett területet regisztráltak a csütörtöki napon

FRISSÍTVE: 1207 hektárnyi leégett területet regisztráltak a csütörtöki napon Románia

Országszerte 923 elsősegélynyújtási és ivóvíz-ellátási pontot állítottak fel a kánikula hatásainak enyhítésére – jelentette be pénteken Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főosztály vezetője. Arról is tájékoztatott, hogy az ország különböző vidékein összesen 1207 hektáron égett le a növényzet egy nap alatt. FRISSÍTÉS: Pénteki tüzek.

Arafat a prefektusokkal és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel tartott megbeszélésen ismertette a szélsőségesen meleg időjárás következményeinek kivédését célzó intézkedéseket.

Tájékoztatása szerint csütörtökön 923 fedezéket állítottak fel, ahol elsősegélyt nyújtanak és ingyen ivóvizet biztosítanak az embereknek; eddig 226 személy szorult segítségre a kánikula miatt, hármat kórházba kellett szállítani. A katasztrófavédelmi felügyelőségek és helyi hatóságok öntözésre és állatok itatására alkalmas vizet szállítanak az aszály sújtotta településekre.

Zajlik a lakosság tájékoztatása a tűzgyújtás és tarlóégetés veszélyeiről, a tűzoltók és önkéntesek járőrszolgálatot teljesítenek a falvakban, és hangosbemondón figyelmeztetik az embereket a szélsőséges időjárás veszélyeire. 54 ellenőrzést tartottak, tűzgyújtás miatt 238 bírságot róttak ki 74.800 lej értékben, 162 esetben figyelmeztetést adtak ki.

“Tegnap az ország különböző részein 1207 hektárnyi leégett területet regisztráltak” – közölte Arafat.

Iaşi megyében 50 hektáron kiterjedő tűzhöz riasztották a tűzoltókat, az égő mezőn egy 74 éves férfi megégett holttestét találták meg. A tarlóégetés emberek megsérüléséhez, halálához vezethet – figyelmeztetett a katasztrófavédelem vezetője.

FRISSÍTÉS: Egy nap alatt 174 vegetációtűzhöz riasztották a tűzoltókat

Az utóbbi 24 órában 174 vegetációtűzhöz riasztották a tűzoltókat. A tűz egy nap alatt 756 hektárnyi területen pusztította el a növényzetet – közölte az országos katasztrófavédelem.

“A kánikula kezdete óta 1963 hektár száraz vegetációt és erdős területet pusztított el a tűz” – olvasható a tájékoztatásban.

Országszerte már 1421 fedezéket állítottak fel, ahol elsősegélyben részesítik és ingyenes ivóvízzel látják el az embereket. Eddig 1546 személy vette igénybe ezt a segítséget, nyolcat közülük kórházba kellett szállítani.

Az elmúlt 24 órában a katasztrófavédelem vízszállítási feladatokat is ellátott: egy esetben ivóvizet, egyszer háztartási vizet, egyszer pedig állatok itatására alkalmas vizet szállított a rászorulóknak. A települések önkormányzatai 67 esetben láttak el hasonló feladatokat, 27 településre ivóvizet, 24 településre háztartási vizet, 16 településre állatok itatására alkalmas vizet kellett máshonnan szállítani – derül ki a tűzoltók közleményéből.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.