Felhívás!

Államelnök-választások: pénteken döntenek az első 444 külföldi szavazóhelyiség létrehozásáról

Államelnök-választások: pénteken döntenek az első 444 külföldi szavazóhelyiség létrehozásáról Románia

Elküldte a külügyminisztérium az Állandó Választási Bizottságnak (AEP) a külföldi szavazóhelyiségek listájára vonatkozó első javaslatát.

A külügyminisztérium arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a külképviseletek ajánlatai nyomán kialakított listán 444 szavazóhelyiség szerepel. A külképviseletek ugyanakkor a helyi román közösségekkel konzultálva, illetve a helyi hatóságok együttműködésével dolgozták ki javaslataikat.

Az Állandó Választási Bizottságnak elküldött első lista alapján többek közt Ausztráliában és Új-Zélandon 7, Ausztriában 17, Belgiumban 23, Kanadában 9, Cipruson 6, Dániában 12, Svájcban 8, Franciaországban 8, Németországban 84, Olaszországban 22, a Moldovai Köztársaságban 36, Norvégiában 10, Hollandiában 22, Nagy-Britanniában 8, Spanyolországban 37, az Amerikai Egyesült Államokban 22, Svédországban 7, Magyarországon 6 szavazóhelyiségben fogják tudni leadni voksukat a román állampolgárok a novemberi államelnök-választásokon.

A javaslatok leadási határideje ugyanakkor október 19-e, eddig a külügyi tárca 800 szavazóhelyiségre szándékozik javaslatot tenni, amennyiben Románia külképviseletei megfelelő termeket tudnak biztosítani, illetve amennyiben az illető állam és a helyi hatóságok jóváhagyják ezeket. A tervek szerint Afganisztánban 2, Franciaországban 41, Görögországban 11, Írországban 16, Olaszországban 120, Luxemburgban 3, Máltán 1, Portugáliában 9, Egyesült Királyságban 62, Spanyolországban 112, Egyesült Államokban 7 szavazóhelyiség létesítésére fog ajánlatot küldeni a külügyi tárca az AEP-nek.

A 2004/370-es, utólag módosított törvény értelmében a külügyminisztérium feladata előkészíteni és lebonyolítani a határon túli szavazást az államelnök-választásokon. A jogszabály szerint a külügyminisztérium szakaszokban küldi a határon túli szavazóhelyiségekre vonatkozó javaslatait az AEP-nek, amely három napon belül fogadja el, illetve aktualizálja a listát.

Constantin Mituleţu-Buică, az Állandó Választási Hatóság elnöke közölte: az első 444 külföldi szavazóhelyiség létrehozását jóváhagyó határozatot pénteken fogadják el.

Az államelnök-választásokat a külföldön élő szavazók esetében mindkét fordulón 3 napos szavazati periódus alatt bonyolítják le, azaz az első fordulót november 8-9-10-én, a második fordulót november 22-23-24-én. Ugyanakkor az online regisztrált román állampolgárok levélben is leadhatják voksukat. A www.votstrainatate.ro hivatalos honlap szerint 43.003 külföldön élő román állampolgár választotta ezt a lehetőséget.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.