Felhívás!

Alkotmányossági kifogást emelt az államfő az online oktatást szabályozó törvény ellen

Alkotmányossági kifogást emelt az államfő az online oktatást szabályozó törvény ellen Románia

Alkotmányossági kifogást emelt hétfőn Klaus Iohannis államfő az ellen a törvény ellen, amely szerint szükségállapot vagy ostromállapot esetén online folytatódhat az oktatási tevékenység a romániai óvodákban, iskolákban és egyetemeken.

A parlament április 23-án küldte el a törvényt Iohannisnak kihirdetésre.

A 2011/1-es tanügyi törvényt módosító jogszabály megszabja az online oktatás jogi keretét, elfogadásával azonban sérült a kétkamarás parlament elve – állítja az alkotmánybíróságnak küldött beadványában az államfő. Mint rámutat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 28 szenátora által kezdeményezett tervezet eredeti formájában az elemisták teljesítményének értékelési módján változtatott volna. A képviselőház ebben a formában fogadta el hallgatólagosan a tervezetet, az azt döntő házként tárgyaló szenátus viszont ezt az előírást törölte, és helyére bevezetett öt új cikkelyt, amelyek az eredeti tervezetben szereplőtől teljesen eltérő területet szabályoznak, és amelyeket a képviselőház nem vitathatott meg, ezért sérült a kétkamarás parlament elve – magyarázza.

Az államfő szerint a jogszabály sérti az alkotmány 78. cikkét is, amely a törvények hatályba lépését szabályozza. A jogszabály előírásai szerint a módosítások a Hivatalos Közlönyben való megjelenés napjától számítva érvényesek, holott az alaptörvény leszögezi, hogy “a törvényt közzé kell tenni Románia Hivatalos Közlönyében, és az a közzétételének időpontjától számított három nap múlva vagy a szövegben előírt későbbi időpontban lép hatályba” – érvel Iohannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.